Всички на училище от 11 януари

Всички на училище от 11 януари

Учениците от 5- до 12 клас, които първоначално ще продължат с онлайн обучението, ще имат възможност да се върнат в клас една седмица след малките – на 11 януари. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на днешния брифинг, в който стана ясно, че училищата ще бъдат отворени за присъствено обучение на деца от 1 и 4 клас, както и детски градини и ясли.

„Учениците от 5 до 12 клас ще останат вкъщи поне още една седмица. Ще следим ситуацията и ще се реши допълнително кога ще се върнат да учат присъствено. Проблемът е, че в образователния процес има програми, които няма как да бъдат изпълнени онлайн“, обяви министър Вълчев.

„Решението за децата в по-малка възраст е взето на базата на това, че те в много по-малка степен са приносители на заразата и по-малко допринасят за усложняване на обстановката. Да, те са заразители в някаква степен, но не трябва да обвиняваме децата за разпространението. Освен това при по-малките деца обучението онлайн върви по-трудно, прякото педагогическо взаимодействие е доста по-слабо. При тях са ангажирани и родителите, което при големите ученици не е задължително.

Родителите ще имат възможност да задържат децата си вкъщи, трябва да подадат само заявление. В момента можем да направим изключение за това. Ще се организира така обучението, че да няма струпване на различни паралелки“, допълни министърът на образованието.
2020-12-17 15:33:00