Шест милиона заем тегли врачанската болница

Шест милиона заем тегли врачанската болница

Обществена поръчка за избор на финансова институция, която да отпусне кредит на врачанската МБАЛ „Христо Ботев” ще обяви през другата седмица ръководството на здравното заведение. Очаква се реално заемът в размер на 6 млн. лв. да бъде предоставен на лечебницата в края на месец януари. Това съобщи шефът на болницата д-р Петър Керемедчиев.

Тегленето на кредит и пускането на обществена поръчка за избор на финансова институция бе единодушно прието от Съвета на директорите по време на провелото се днес общо събрание.

Болничният шеф се похвали, че голяма част от дълговете на лечебното заведение вече са изплатени. С кредита пък ще се покрие еднократно 80% от големите задължения – запорите. През тази седмица са вдигнати три от запорите на стойност около 70 хил. лв. Те са към врачански фирми, уточни д-р Керемедчиев.

Болницата има и големи кредитори, които не са в запорни отношения с нея, но в същото време са предвидени в тази сума.

"Успеем ли да го направим, нещата биха изглеждали по съвсем различен начин", посочи д-р Петър Керемедчиев и допълни, че най-големите задължения на лечебницата са към фирма за медикаменти /„Софарма Трейдинг“/, където дружеството дължи над 1 100 000 лева с наказателните лихви и още една компания /"Фьоникс"/.

 

 

 


1


2020-10-16 15:05:41