От 15 до 29 октомври можете да гласувате в онлайн конкурса „Кмет на годината 2020“

От 15 до 29 октомври можете да гласувате в онлайн конкурса „Кмет на годината 2020“

За осма поредна година Порталът на българските общини Kmeta.bg организира Националния конкурс „Кмет на годината”. Той има за цел да постави във фокуса на общественото внимание активността на българските кметове, техните добри постижения и полезни практики през изминалата календарна година. Въпреки извънредната ситуация в страната, традицията ще бъде спазена, съобщават от Портала на българските общини.

2020 г. постави местните власти пред безпрецедентни предизвикателства. Те имаха трудната задача да запазят здрави общинските финанси, като едновременно  с това създадат редица отстъпки за гражданите и бизнеса в извънредна за държавата и света ситуация. Същевременно трябваше да се погрижат и за хората в най-затруднено и неравностойно положение - възрастни, семейства с деца, ученици.

Ето защо тази година организаторите на конкурса от Kmeta.bg са въвели промени в категориите за гласуване, съобразени с нетипичната за всички нас обстановка. Гражданите на Република България ще имат възможност да оценят работата на кметовете на 264-те общини у нас и на техните екипи в осем категории:

  • Кмет на годината,
  • Кмет на гражданите,
  • Smart City,
  • Демографска политика и ин витро програми,
  • Спорт и младежки политики,
  • Градска среда,
  • Инвестиции в образователна инфраструктура,
  • Социални мерки по време на епидемия.

Националното онлайн допитване ще протече от 15 октомври до 29 октомври 2020 г., включително, на  платформата https://kmetnagodinata.bg/ В конкурса се гласува в три раздела - малка община (с население под 20 000 жители), средна (с население между 20 000 и 50 000 жители) и голяма (с население над 50 000 жители).

Победителите в отделните категории, събрали най-много гласове, ще бъдат обявени на тържествена церемония на 30 октомври от 12:00 ч. в София Тех Парк, която ще бъде излъчена същата вечер по БНТ 1.

През годините конкурсът „Кмет на годината“ се превърна в събитие както за гражданите на България, така и за градоначалниците, оценявайки ползотворната работа и инициативи, които те провеждат на общинско ниво. Той дава трибуна на всеки гражданин да отбележи положителното в работата на местните администрации и да насърчи всяка една община, всеки един град и по-малко населено място да вървят напред и да развиват своите райони.

Гласувайте и изберете най-успешните кметове на 2020 г. на платформата https://kmetnagodinata.bg/ !
2020-09-30 14:09:09