Ковид ни изненада с бързо разпространение, но по-ниска смъртност

Ковид ни изненада с бързо разпространение, но по-ниска смъртност

Водещият български вирусолог проф. д.м.н. Радка Аргирова смята, че „имаше всички признаци, че ще настъпи пандемия, но всички пандемии настъпват изненадващо”. Разликата на COVID 19 е, че се разпространява експоненциално и много бързо и това усложнява реакцията срещу него”. Това стана ясно по време на традиционния семинар на водещи медицински специалисти и медии, организиран от фондацията на Юлия Пискулийска МОСТ  /Медии, общество, семейство, традиции/, проведен в курорта Албена. Нейната лекция бе посветена на глобалните вирусни епидемии и развитието на съвременната наука.

Според нея от 1980 г. до днес- само за 40 години, светът се е сблъскал с шест сериозни епидемии, между които СПИН, Ебола, Зика, Свинския грип. COVID-19 e открит през декември в Китай, на 25 януари т. г. има 1000 случая в 12 страни, а през март вече е световна пандемия- в над 100 държави, а към първи април заразените са над 1 милион.

Характерно за РНК-съдържащите вируси е, че те мутират, бързо се размножават, след освобождаването си от заразената клетка лавинообразно нападат съседни, като след оздравяването вирусът не се открива, но остават антитела, които съставляват своеобразен имунитет. Вирусите, причинители на пандемиите, не зависят от човека, за да преживеят и оцелеят и затова не се поддават на медицинска интервенция.

За разлика от бързото разпространение, той причинява по-рядко летален изход. SARS- COV-2 е с много по-ниска смъртност от SARS- COV-1 и MERS- 6.6 %, към 9. 6%, към 34 % от потвърдените случаи.

Проф. Аргирова се спря и на значението на БСЖ ваксината на заразяването с него. Там, където БСЖ ваксината е задължителна, броят на заразените и смъртността е по-ниска, категорична е вирусоложката.

Според последните американски прогнози за развитие на пандемията, тя ще продължи с падове и покачвания до 2022 г., но те ще бъдат значително по-ниски от абсолютния връх през март-април 2020 г. Затова в момента над 120 научни екипа се борят да открият ваксина срещу болестта.
2020-09-30 11:38:18