«а втори път изба Ѕоровица събра почитателите на живата храна /—Ќ»ћ »/

«а втори път изба Ѕоровица събра почитателите на живата храна

¬торото издание на фестивала на ферментационните продукти събра стотици техни почитатели в изба Ѕоровица в едноименното белоградчишко село.

ѕо традици€ събитието започна с водосвет за здраве и добра реколта, отслужен от отец –афаил, който поръси със светена вода всички присъстващи.

"¬ тази трудна ситуаци€, насто€щето събитие е още по-важно, защото малките производители се нужда€т от подкрепа. » ако лекарите казват, че само 20 секунди ни тр€бват да се дезинфекцираме, сигурно още по-малко са ни необходими да пречистим душата си, да отворим сърцето си. ¬сички производители тук знаем, че само чистотата прави добри€ продукт. ћалките, истински неща- къшей хл€б с квас, бучка сирене или глътка вино обаче заемат гол€мо м€сто в сърцето и ума на хората. Ѕез живата храна, каквато са ферментационните продукти, без северозапазени€ вкус на всичко тук, пазен от поколени€та, ние не бихме били същите. «атова се насладете на хубавите продукти, които можете да опитате само тук и наздраве", обърна се към всички свеобразни€ домакин на събитието винар€т јдриана —ребринова.

—пециално за фестивала беше приготвен €бълков сайдер от »ван ѕопов, който се занимава с финансов софтуер, но заедно с малки€ си син Ќики го приготв€ високо в —тара планина в с. ќго€ над —воге. ∆ивото „ипровско пиво бе представено от негови€ създател- ученикът ÷ветомир —тефанов, който изгражда нова бутикова пивоварна в центъра за зана€ти в родното „ипровци. ¬ не€ ще може да се проследи път€ на бирата от ечемика и малца до бутилирането. ¬ новата крафт-пивоварна се очаква да се прав€т още н€колко различни видове „ипровско пиво.

—ирене качота, качота с вино, айр€н и извата от козе мл€ко представи ферма " ар€на" от с. ягодово край Ѕерковица, а овче мл€ко и сирена- ферма "–епл€нка" от едноиментото село край „упрене. —окове, сладка и мармалади от горски малини, къпини, боровинки и шипки, както и домашни лютеници опитаха всички от щанда на "—иневка"- с. ѕревала.

Ћогично, най-гол€мо беше разнообразието от вина. »зба Ѕоровица представи аристократичен френски ризлинг. "“ърсих грозде за шампанско, но докато се разберем и уговорим със собственика на гроздето, то презр€ за шампанско и така се получи това елегантно вино, което е нашата тръпка да покажем разликата с немски€ и италиански ризлинг, защото този клон от ќрлеан е най-стари€ познат на енолозите, сподел€ јдриана —ребринова. ѕродължаваме да предлагаме харесаните от почитателите ни бели купажи "Ѕел муж" и "ќгис легъси", както и  розетата от ѕино ноар, Ѕукет и √ъмза.

«а първи път на изложението се представиха "¬еселите винари"- »вана ÷акова и ƒимитър ƒимитров. “€хното приключение с виното започна с наследствените земи на »вана м. –ечка край врачанското село ¬еслец, където са се намирали прочутите ÷акови зимници. ѕрез 2018 г. чак в —андански винифицират първи€ си червен купаж. ќт 2019 г. вече са факт три вина- ¬рачански мискет, купажно –озе и червено вино, които са многообещаващ дебют за избата.

ѕетко ћиков от "¬идинска гъмза" акцентира на най-добрите вина на избата- впечатл€ващ ћускат отонел, който се изнас€ за »тали€, ѕамид и разбира се- различни реколти от местни€ сорт √ъмза. ¬инарна “ипченица показва богатата си гама от бели вина и розета от новата реколта, две от които спечелиха медали от изложение в √ермани€. —пециални гости на ‘естивала б€ха предствители на —ъюза на енолозите, които са на обиколка във ¬идинските винарни и екиа на ƒивино, предвождан от ≈мил  оралов. ћного наздравици се вдигнаха, а градусът на настроението повишиха и талантлив квартет от видински китаристи.

¬секи посетил фестивала, си тръгваше не само с покупки на живи храни, но и с усмивка на лице, зареден от позитивната енерги€ и здравословната сила на ферментационните продукти. ¬сички те си обещаха догодина отново да се съберат тук в началото на август, с още повече участници и при€тели.

»во …ќ–ƒјЌќ¬ 

 
2020-08-05 12:59:05