Кмет и евродепутат обсъдиха общи проекти

Кмет и евродепутат обсъдиха общи проекти

Кметът на община Козлодуй Маринела Николова се срещна с евродепутата Андрей Новаков. На срещата тя разказа за част от проектите, които Община Козлодуй е успяла да реализира през първите четири години от мандата, както и за тези, по които в момента се работи. „В края на 2019-та година финализирахме межународен проект за ремонт на МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Благодарение на проекта се осигури съвременна медицинска техника, ремонтираха се отделения и се монтира външен асансьор. В следващия програмен период ще кандидатстваме отново за болницата”, сподели тя.
Андрей Новаков и Маринела Николова разговаряха още за възможността за изграждане на туристическо пристанище в Козлодуй, за финансирането на общински проекти по европейските програми, за развитието на културния туризъм в общината. На срещата стана дума и за делегираните бюджети на четирите кметства и за грижите, които полага Община Козлодуй за населените места.
Младият политик е инициатор на интернет платформата Selovoditel. В тази мрежа вместо профили на хора има профили на села. Selovoditel цели да се превърне в мост между населените места с потенциал и хората, които искат да избягат от големия град. Друга цел е да рекламира българските селища, като показва най-силните им страни.
Маринела Николова, Андрей Новаков и Светослав Спасов, общински съветник, посетиха село Бутан, където ги посрещнаха кметът Кирилка Асенова и директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий”, Жана Димитрова. Гостът разгледа килийното училище и Поповото ханче, където е отсядал Христо Ботев с четата си. Г-н Новаков заяви, че ще спомогне за реставрацията на килийното училище и за превръщането на Поповото ханче в музей-библиотека.
Евродепутатът остана впечатлен от Бутан, от това, че е многолюдно и оживено село. По време на визитата Андрей Новаков посети и СУ „Св. св. Кирил и Методий”, където видя подобренията на материалната база и новия съвременен облик на училището. Сподели, че ще посети отново учебното заведение в началото на следващата учебна година, тъй като проявява интерес към новите възможности и перспективи за развитието му.
В края на посещението си гостът каза, че си тръгва с изключително добри впечатления от община Козлодуй и ще работи в подкрепа на бъдещи начинания в общината. Г-жа Николова покани Андрей Новаков да гостува на община Козлодуй по време на ежегодния Фестивал на занаятите и изкуствата през месец септември.
2020-06-26 09:23:02