Пустият 24 май

Пустият 24 май

"Наближава празникът на Св. Кирила и Методия, празникът на българските училища и на българския народ! Какви трепети възбужда той във всяка българска душа, каква зариста, чиста мила радост лъхва въз нас от тоя майски ден, заедно с миризмите на люлеките и на здравеца! Има някаква Великденска тържественост в тоя ден, светъл и благодатен. Защото 24 май е един Великден на духа и просветата...“ (Иван Вазов).

Наближава 24 май... Ден на буквите, ден на науката, образованието, празник, чрез който се гордеем „че и ний сме дали нещо на светът- на вси словене книги да четат”, казва, чрез Паисий Хилендарски Иван Вазов.

Тази година го посрещаме без химна „Върви народе възродени”, без най-ценното, най-скъпото ни присъствие - учениците и учителите в училищата. Класните стаи са пусти... На тазгодишния 24 май, няма да има оная „неубоздана армия от малки башибоздуци” (Иван Вазов), на която в този ден всичко е позволено.

Някак тъжно ми е ... и пусто...Но времето днес е време на изпитание...

И въпреки всичко, с уважение към личността на българския учител, на неговия необикновен, добродетелен и доброило ден труд - ПОКЛОН!

С уважения и към тия, които правят тоя празник неотразим в своето обаяние- нашите ученици, към които изпитвам „най-чисти и радостни” (Ив. Вазов) чувства, които носят в душите си „образа на бъдеща България” (Ив. Вазов) - ПОКЛОН!

Честит празник България!

Честит празник на всички народи, които имат привилегията да ползват нашите светли букви!

 

Стефан Стефанов- директор на ОУ „Васил Априлов” с. Хърлец

 
2020-05-23 08:50:58