Д-р Петър Керемедчиев: В обстановка на епидемия Враца все още е оазис!

Д-р Петър Керемедчиев: В обстановка на епидемия Враца все още е оазис!

Д-р Петър Керемедчиев е завършил „Медицина“ във ВМИ – Плевен. Магистър е по здравен мениджмънт от УНСС - София с квалификация по „Социална медицина и здравен мениджмънт“ от Медицински университет – София. За продължителни периоди е заемал отговорни ръководни постове в сферата на здравеопазването, лекарствената търговия и фармацевтичната промишленост, както и в общественото управление и финансиране. Д-р Керемедчиев е бил директор на Регионална здравноосигурителна каса – Плевен, зам.-кмет на Община Плевен с ресор „Здравеопазване и социални дейности“, както и един от директорите  в „Софарма“ АД. В сферата на управление на лечебни заведения д-р Керемедчиев е дългогодишен изпълнителен директор на Болница „Доверие“ – София. 4 години е бил изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Марина”.

От началото на месец август 2019 година той официално встъпи в длъжност като изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца.


Д-р Керемедчиев, как работи МБАЛ „Христо Ботев” в условията на епидемия?

Трябва да се справим с епидемията COVID-19. При съмнения от това, че може да са заразени не е целесъобразно хората да отлагат посещението си при лекар, тъй като има риск състоянието им да се влоши и рискът от заболяването да е по-голям. Моят съвет е, когато има хора с явни симптоми да потърсят помощ. Аз не говоря само за спешните състояния. Това не означава, че останалите граждани със съответните хронични заболявания трябва да търпят, заради това че ние в момента извършваме само спешни операции. Тук говорим за пациентите с неврологични, кардиологични, ендокринологични заболявания, които в нужда въпреки наложените извънредни мерки в страната трябва да потърсят медицинска помощ. Затова апелът ми е хората да търсят медицинска помощ при необходимост.

Как си обяснявате факта, че в момента Враца е една от малкото области в страната, в която има само един заразен с коронавирус?

Аз съм щастлив от това. Незнам този комфорт колко време ще продължи. Това, което мога да кажа е, че  поне в един процент от тези граждани на Враца няма как да не са носители на вируса.

Възможно ли е самите здравни власти да прикриват данни?

Не мисля. Тези хора ще се появят. До момента при нас специално са преминали четирима пациенти с тежка пневмония. Те бяха лекувани в отделението по  реанимация и сега са добре. Изпратените от нас проби са отрицателни. Към момента не може да се каже дали липсата на много заболели в област Враца се дължи на високо ниво на имунната система или на мерките, които са наложени, но така или иначе Враца все още е оазис.

Къде ще се лекуват заразените с коронавирус във Враца?

С разпореждане на здравния министър Кирил Ананиев списъкът е ясен. Конкретно в МБАЛ „Христо Ботев” предстои трансформация на отделението по физиотерапия за обслужване на леки, средни и тежки форми на заболяването и разбира се реанимацията ни, която ще се занимава с тежките усложнения на вируса. Към момента имаме достатъчен на брой персонал, който да обслужва пациентите. Наскоро назначихме д-р Минка Велева и един микромиобог. Естествено ще даваме по-добро възнаграждение на медиците, работещи с пациенти със съмнения, че имат коронавирус. Първоначалната идея беше бившето кожно отделение да бъде превърнато в инфекциозно отделение. То е идеално като разположение, но самото обзавеждане ни насочи да използваме бившето кардиологично отделение. Със съгласието на РЗИ и НЗОК то ще бъде преструктурирано в инфекциозно. Ще го обезпечим кадрово и се надяваме до 13 април отделението да бъде изцяло оборудвано.

В такъв случай каква ще бъде съдбата на бившето кожно отделение?

При сключване на договора за кредите, които трябва да се отпуснат на МБАЛ „Христо Ботев” със сигурност този обект ще влезе като особен залог.

Какъв е дългът на МБАЛ „Христо Ботев” към момента?

Задълженията на лечебното заведение са минимално стопени. С изтеглянето на кредит се надяваме ситуацията рязко да се подобри. Обслужваме стари задължения и сключваме допълнителни споразумения. Редовно изплащаме заплатите и осигуровките на персонала. Отделно от това се стремим да даваме допълнително материално стимулиране. Плащаме текущите си сметки и всички съпътстващи неща.

Кога се очаква да бъде отпуснат кредита от 7 млн. лв. на врачанската болница?

Всеки момент. Докато финализирам необходимите процедури и свърши епидемиологичната обстановка в страната се надявам той да стане факт. По него всеки месец ще изплащаме по 100 хил. лв.

Намаля или се увеличи персоналът на МБАЛ „Христо Ботев”?

Към момента малко се увеличи. Имахме нужда от нови лекари специалисти, от медицински сестри и санитари. За съжаление случихме на лош период, включително за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Слава Богу през този месец тези две отделения ще започнат работа, като сме ги обезпечили и кадрово.

Кога се очаква да бъдат обявени конкурси за началник отделения?

Същинските конкурси ще бъдат обявени след отпускането на кредита. Тогава ще се поставят съвсем конкретни условия на труд. Ние ще направим заданието, а как ще се справят кандидатите немога да прогнозирам.

Д-р Керемедчиев, стигат ли до Вас сигнали за корупция в  болницата?

Откакто съм директор на лечебното заведение до мен са стигнали само два сигнала за корупция. След направена проверка е установено, че и двата са неоснователни. Единият касаеше поискана голяма сума за извършена услуга. Това няма как да стане по начина, по който е обяснено в сигнала. Такава идеална среда за корупционна схема практически е невъзможна, особено на територията на болницата. Това не кореспондира с такъв вид медицински услуги.

Пристигна ли дарението от Българската банка за развитие?

Всичко е финализирано. Трите респиратора са платени и чакаме доставката. На този етап не мога да кажа кога апаратурата ще пристигне в болницата.

Очакват ли се други дарения във врачанската болница?

В област Враца има изключително коректни хора, които са съпричастни към състоянието на държавата и нашата болница. Благодарение на няколко бизнесмена в момента сме в процедура на закупуване на техника. Те ни предоставят и защитни средства.

 

Интервю на

Ани САМАРДЖИЙСКА
2020-04-07 13:14:29