Обвинен в тежко престъпление поиска промяна на мярката

Обвинен в тежко престъпление поиска промяна на мярката

Петчленен състав на Врачанския окръжен съд остави без уважение молбата на подсъдимия Р. Р. да му бъде определена по-лека мярка от наложената му в момента “Задържане под стража”. Той е обвинен в това, че 21.01.2019 г. в криводолското село Осен, извършил грабеж с употреба на сила в дома на Г. В., като отнел 400 лв. и нанесъл на собственика множество удари с ръце и крака по главата, от който последвала смъртта му на 30.01.2019 г. в болнично заведение.

Производството по делото бе проведено чрез видеоконферентна връзка, като подсъдимият не беше извеждан от ареста. Във видеовръзката той потвърди желанието си да бъде изменена мярката за неотклонение, тъй като смята, че не е обществено опасен и има постоянно място за живеене. Съдебният му защитник акцентира на чистото му съдебно минало и продължителността на времето, през което е задържан подсъдимият.

Прокурорът по делото заяви, че намира молбата за неоснователна и поддържа становище да бъде потвърдена мярката за неотклонение "Задържане под стража".

“Не са налице основания да се разколебае становището, че подсъдимият е съпричастен към извършеното тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 15-20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна. Не е отпаднало и съмнението, че при промяна на мярката ще се укрие. В тази насока са приложени писмени доказателства, сочещи на негово съзнателно поведение за укриване след извършване на деянието и след обявяване за общодържавно издирване е задържан от органите на МВР. Характеровите му особености, свързани с употреба на алкохол, не разколебават извода за неговата обществена опасност. Мярката за неотклонение на този етап съответства на престъплението, за което е обвинен подсъдимия, както и на обществената опасност на самото престъпление и личността му” – са казва в мотивите на съда при потвърджаването на най-тежката мярка за неотклонение спрямо подсъдимия.

Определението на Окръжен съд – Враца може да бъде обжалвано или протестирано в седемдневен срок от днес пред Апелативен съд – София.
2020-04-03 13:41:18