Врачани излязоха на протест заради опасни химикали

Врачани излязоха на протест заради опасни химикали

Мащабен протест се проведе пред бившия военен завод „Гаврил Генов” във Враца. Основните искания на събралите се врачани са да бъде направен повторен опис на намиращите се сандъци с опасни химикали на територията на предприятието. Протестиращите настояват той да се извърши от независима акредитирана лаборатория и в присъствието на отговорните институции. След като се разбере точно какво има в склада, ще се предприемат стъпки по отношение на опасните вещества. Мястото, на което се намират химикалите все още е под денонощна охрана.

Междувременно стана ясно, че Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца вече е започнала подготовка по избор на лицензирана фирма, която да извърши повторния опис по вид и количество на реактивите. Стъпката от екоинспекцията предприеха след като стана ясно, че русенска фирма, на която от областната дирекция на МВР възложиха описа приключва дейност без да разпечата голяма част от дървените сандъци с химическите вещества. Още тогава от инспекцията уведомиха отговорните институции, че няма да приемат направения опис за достоверен. Въпреки това от Областна администрация изпратиха писмо да бъдат преустановени действията по извършване на нов опис, защото по случая е в ход досъдебно производство.

Припомняме, че в средата на месец януари тази година на територията на бившия военен завод „Гаврил Генов” във Враца бяха открити близо 90 сандъка с червен живак, цианиди и други реактиви. Сигнал за опасната находка е подаден веднага в отговорните институции. Мястото е отцепено и са вдигнати на крак структурите на ДАНС и МВР. Пристигнала е специализирана подвижна лаборатория, пригодена за работа със силно токсични вещества. На терен са били и екипи на „Гражданска защита“. От екоинспекцията в града успокоиха, че няма опасности за населението.

 


1


2020-02-12 15:40:15