Омбудсманът поиска затваряне на Керамичната фабрика

Омбудсманът поиска затваряне на Керамичната фабрика

Да бъде закрита Керамичната фабрика във Враца, както и Централния софийски затвор. Това поиска омбудсмана Диана Ковачева. Затворите са пренаселени, а материално-битовите условия са лоши. Има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената и на практика по този начин се нарушават основни права, изтъкна общественият защитник. Факт е, че в тези места няма достъп на светлина, на чист въздух и това, специално за Софийския затвор не може да бъде поправено, защото той е паметник на културата, подчертава още Ковачева.

За закриване на Керамичната фабрика се заговори още през 2012 година. Въпросът отново бе повдигнат през 2018 година от заместник правосъдния министър Николай Проданов по време на посещението му във Враца.

"Да, ще бъде затворена Керамичната фабрика. Не мога да се ангажирам с конкретни срокове, в които ще бъде ремонтирана сградата, която ще се превърне в общежитие от отворен тип, каквато функция изпълнява досега Керамичната фабрика, тъй като ще ви подведа. Но е факт, че тя не отговаря на изискванията и условията, които трябва да се предоставят на лишени от свобода"- каза заместник-министър Проданов.

Към настоящия момент затворници на по-лек режим изтърпяват присъдите си в Керамичната фабрика, като имат възможност да отработват наказанията си, заради което два дни им се признават за три излежани зад решетките. 
2020-02-12 10:47:47