Красимир Богданов: ВМРО защитава българите в чужбина

Красимир Богданов: ВМРО защитава българите в чужбина

ВМРО продължава да отстоява и защитава правата на българите в чужбина – това подчерта Красимир Богданов. Депутатът от Враца говори пред организационния съвет на партията, като отчете свършеното по отношение на нашите сънародници в чужбина.

„Увеличава се бройката на местата във ВУЗ, като те вече са 2 000 бройки в бакалавърски и магистърски програми, и още 40 докторантски места за българи от Албания, Косово, Северна Македония, Молдова, Украйна и Сърбия. Повишиха се и стипендиите за същите. В средните училища се субсидират 50 места. На среща с министъра на МОН беше поставен въпросът за приравняване на оценките от обучението по език за българчетата учили е страни от ЕС при кандидатстване в профилирани езикови гимназии в България. Дебатиран беше въпросът за създаване на карта „Българин“ за учещи и работещи в страната, които нямат българско гражданство“, каза Богданов.

Народният представител от Враца припомни, че неколкократно от трибуната на народното събрание чрез с декларации или изказвания са защитавани правата на сънародниците ни живеещи в съседните страни и правото им да бъдат български граждани.

„В международните организации също поставяхме важни теми с техните права. Сезирахме Съвета на Европа за намеса на сръбската държава в избора на Съвет на българското национално малцинство. В ПАСЕ изказахме възражение срещу мониторинговия доклад за България, в който се твърди, че нарушаваме правата на „македонското“ малцинство. Информирахме генералния секретар на ЮНЕСКО за унищожаване на културно-историческото наследство в Охрид, при строежа на джамия“, каза още Богданов.

По отношение на Македония свършеното никак не е малко. „Постигнат беше сериозен успех в работата на мултидисциплинарната комисия за установяване на фактите общата ни история. Отговорни македонски политици изказаха немислими доскоро тези за българския характер на Самуиловата държава, дейността на Кирил и Методий и личността на Гоце Делчев. Македония беше подкрепена за членство в НАТО, като възможност за откъсване от влиянието на Белград и сръбските покровители. В резултат на несъгласието на някои европейски страни, Македония не получи дата за започване на преговори за членство в ЕС“, каза още депутатът от Враца. В същото време той отчете, че продължават традиционните мероприятия на ВМРО в Македония, като поклоненията на лобното място на Мара Бунева в Скопие и в с. Смилево – център на Илинденското въстание в Битолския революционен окръг. Депутати от ВМРО участват в поклоненията на различни паметни места свързани с войните за национално обединение. При голям интерес премина и представянето на книгата на Красимир Каракачанов за Тодор Александров в Битоля.

„След признаването на българското национално малцинство в Албания последваха действия за неговото утвърждаване. Голям успех е стартирането на новини на български език по албанската телевизия.

Народните представители от ВМРО многократно се срещаха в Албания и България с представители на българските организации. Участвахме в 15-ата годишна среща на българските медии в Тирана, където се срещнахме със нашите сънародници от Гора, Голо Бърдо и Преспа. Посетихме българските неделни училища в Тирана и Корча. Съдействаме за прием на студенти от Албания в България“, припомни Бъогданов. Той каза още, че след настоявания на ВМРО е започнало изграждането на пътя от Билища до Връбник с пари на българската държава. В Западните покрайнини свършеното също е доста. „Със съдействието на депутатите от ВМРО, българската държава осигури средства за изграждане на оградата на църквата в с. Звонци и беше предоставен параклис за с. Ракита. Децата от този край бяха включени в ежегодния летен лагер на Черно море. За Коледа отново зарадвахме децата от този край с подаръци. Предстои МВнР да предостави линейка за местния здравен пункт, допълни Богданов.

В Украйна и Молдова ВМРО развива интензивни отношения с българските общности там. Подкрепят се различни инициативи. „Поддържаме контакти с българските организации и учебни заведения. Праз 2020г. отново ще се проведе поклонение на гроба на Кан Кубрат в Мала Перешчепина, на което сме поканени да участваме. Поставихме въпросът за облекчаване на възможностите за работещите и учещите в България. Имахме активна позиция по промените в закона за образованието в Украйна. Следим развитието на въпроса за откриване на български университет в Одеса“, каза Богданов.

След дългогодишни проблеми започва изграждането на българска църква в Букурещ, което е стъпка напред в дейността в Румъния, където представители на ВМРО са посетили през миналата година паметни места в Северна Добруджа.

„Динамично се развива българската кауза и Косово“, отчете депутатът Богданов. „Две български организации подадоха заявления, подкрепени от над 1000 подписа за признаване на българско национално малцинство. Проведохме разговори с отговорни политически и научни лица за възможностите за изучаване на български език в косовските училища и университети“, каза още народният представител.

Красимир Богданов обеща и през 2020 година ВМРО да продължи да защитава българската национална кауза в съседните страни. „Ще се борим за запазването на българския език и самосъзнание навсякъде, където живеят наши сънародници“, заключи Богданов.

 
2020-02-10 08:12:44