Прекратиха договор на детски лекар за нарушения

Прекратиха договор на детски педиатър за нарушения

Районната здравноосигурителна каса във Враца „спря кранчето” на детския лекар от Враца Дора Вътковска. Мотивът на специалистите е, че тя е била спипана в издаването на фалшиви документи, срещу които е искала да получи пари от здравната институция. През 2018 година лекарката е отчела в РЗОК общо 46 амбулаторни листа за извършена дейност. С тях се удостоверявали извършени медицински прегледи на конкретна дата през септември същата година. Проверяващите обаче са установили, че на посочената дата педиатърът е бил в чужбина. По случая бе образувана преписка за извършено документно престъпление.

Близо година и половина след установяването на нередностите от Районната здравноосигурителна каса във Враца са прекратили договора с д-р Дора Вътковска. По този начин тя неможе да обслужва набраната пациентска листа от над 2 000 човека от цялата област по Здравна каса. Така родителите на децата с проблеми трябва да търсят специалистът само на частно.

За повече коментар по случая репортер на „Северозапад днес” се свърза с д-р Дора Вътковска. Тя потвърди информацията ни, че вече е с прекратен договор от РЗОК. Това е факт от 8 януари тази година. Така тя вече ще обслужва пациентите си само в частния си кабинет.

„С прекратяването на договора ми от страна на РЗОК на практика Враца и областта остана без детски пулмолог. Не съм съгласни с обвиненията на РЗОК, че в отчета ми, предоставен при тях не е реален. Всички извършени дейности са действително направени с пациентите. Според мен това е изцяло целенасочено действие към мен от страна на Здравната каса. Това е нарочно търсена информация, за да могат да ме ликвидират”, категорична бе д-р Вътковска.

Веднага след излизането на решението на РЗОК – Враца за прекратяването на договора й лекарката е потърсила правата си в Административния съд в областния център. От правораздавателната институция са потвърдили решението на Здравната каса. Това е провокирала д-р Вътковска да обжалва във Върховния административен съд. Те са отменили решението на врачанските си колеги. Един месец по-късно обаче столичните магистрати са потвърдили решението на врачанските си колеги. Това означава, че д-р Вътковска в рамките на една година може да работи само в частната си практика.
2020-01-10 10:18:46