Наши винари на форум "Българското вино в 21 век"

Наши винари участваха на форум

Силно и масово представяне на най-големия винен форум в България „Дивино тейст“ направиха избите от Северозападна България. Никога досега шест изби не са участвали рамо до рамо в престижното винено събитие, като дебют за него направиха „Винарна Типченица“ и „Понте Дио“. В Интерекспо център в София участваха общо 85 български изби, а ценителите можеха да дегустират близо 550 от най-добрите наши вина.

За първи път като част от форума бе организирана конференция „Българското вино в ХХI век“. Тя бе открита от заместник-министъра на земеделието Лозана Василева, която подчерта, че през тази година са произведени 126 млн. кг грозде от регистрираните 282-ма гроздопроизводители. Заради климатичните проблеми има спад около 15 %, а произведеното вино се очаква да е около 90 млн.литра. Тя очерта и новите моменти в националната програма за лозарство, сред които повече средства за насърчаване на износа в трети страни и максимален размер на проекта до 800 000 евро за оборудване и СМР, но на съществуващи изби.

Организаторът на изложението Емил Коралов подчерта, че „Виното е нашият живот-поминък, традиции, философия, култура, бизнес, политика и престиж. Не чувстваме тази подкрепа от държавата, за да стане така, че виното да ни дава повече от това, което вземаме сега от него“.

Виненият юрист Ивана Мурджева представи в ретроспекция петте проблема, пред които постоянно вече 100 години е изправен този отрасъл: райониране, избор на сортове, качество, насърчаване на износа, развитие на вътрешния пазар и винената култура. Тя се пошегува, че е крайно време винената ни история да не свършва с траките и че е опасна тенденцията към намаляване на вината с ЗНП и ЗГУ, тоест загуба на приходи от произхода и тероара. Без единомислие и обща воля на районите няма да има развитие, категорична бе тя и посочи като положителен пример работата си с местните винарски камари.

Технолог-винарят Николай Кръстев припомни съветът на Хан Кубрат за обединението с наръч лози и подчерта, че това е верният път за поставяне на ново начало на винения бизнес в България. Песимистичните нотки в анализа му се базират на намаляването на площите с лозя, застаряването им, липсата на средни и висши кадри. Според него трябва да се започне именно от партньорството между изби и училища.

Ценен български и международен опит бе споделен по темата за общия винен бранд „Българско вино“ и успехите и капаните пред чуждите пазари. Във форума взеха участие Надя Минева от Винарна Типченица, Биляна Маринова от Бургозоне, Младен Цолов от Понте Дио и Тодор Костадинов от Агро фитнес, с. Боровци.


сн.2
сн.2
сн.3
сн.4


2019-12-07 10:43:36