Наградиха седем фирми с приз на името на Мито Орозов

Наградиха седем фирми с приз на името на Мито Орозов

На стилна церемония в Ритуалната зала във Враца бяха връчени призове на името на големия врачански индустриалец Мито Орозов. Второто издание на конкурса, организиран от Търговско-промишлената палата във Враца, който се провежда на всеки три години съвпада със 160-та годишнина от рождението му. В приветствието си към бизнеселита на града изп.директор на ТПП-Враца Илиана Филипова подчерта, че институцията винаги е била в подкрепа на бизнеса, а в последните години участва активно и във възраждането на професионалното образование. Тя обяви още, че ТПП ще дари богатия си архив от бизнес литература на Регионална библиотека „Христо Ботев”-Враца. Седем фирми получиха плакети и грамоти с лика на Мито Орозов в различни категории.

В категория „Иновации“ бе отличена „Къща на камъка“ ООД за нововъведения седем осов център за обработка на камък, който увеличава продукцията й за износ до 65 %. Вече 25 години тя е лидер в художествената обработка на мрамор и гранит и по пътя на бащата Цветан Цеков са поели синовете му Васил и Борислав.

            Дружеството „Центромет“ / „Метал Технолоджи Груп“/ получи награда в категория „Индустриален подем“, за постигнатия ръст в производството и запазените 100 работни места. „Благодаря на целия ни колектив за наградата, защото тя се дължи на техния професионализъм и отдаденост”, заяви изп.директор инж. Ангелов.

За корпоративна социална отговорност приз получи строителната компания „Инекс Трейд“ ЕООД, която наред с красивите си сгради се отличава с широка дарителска програма, сред която обновената база на първия в страната кабинет по репродуктивно здраве във Враца. „Не очаквах това признание и ви благодаря. Факт е, че градът ни тръгна напред и ми се иска все повече хора да повярват в това и да работят така, че да се развиваме още по-бързо”, заяви управителят й Илиян Цветков.

            За технологично обновление и внедрена модерна производствена линия и нови продукти наградата отиде при Никола Бенински- управител на производителя на безалкохолни напитки „Беана – Враца“ ООД.

В категория „Най-голям износител“ призът бе връчен на Васил Христов- изп.директор и собственик на „Техкерамик – М“ АД- Мездра. Компанията  е един от трите световни производителя в света на металокерамични изделия от алуминий и почти цялата й продукция е за експорт. „Гордея се, когато българското знаме се вее на нашия щанд на световните изложения. Това е доказателство, че в Мездра и Враца има предприемачи с качества и достойни наследници на Мито Орозов””, заяви Христов.

За цялостен принос в развитие на бубарството в България бе отличен „Научен център по бубарство“.

Призът за млад предприемач получи Теодора Илиянова- управител на „Българска леярна” ЕООД, която не само развива леярска и машиностроителна дейност, но е инвестирала и в нова голяма линия за пелети.

Наградите в 7-те категории бяха връчвани от наследниците на местния индустриалец – Мито Орозов. Призове за подкрепа на дуалното обучение получиха и всички фирми, наели ученици на произвоствена практика.

Гост на събитието бе кметът Калин Каменов, който благодари на присъстващите за подкрепата и работата им за развитието на града. „Местният бизнес изгражда гръбнака на Враца, затова всеки един от вас е достоен за уважение. През последната година започна изграждането на два големи завода. По този начин градът е на световната карта на автомобилната индустрия, като поетапно се нареждаме до големите икономически центрове в страната. Вярвам, че стартирането на производството на МД Електроник и Теклас ще предостави възможност за още по-голямо развитие не само на Враца, но и на местния бизнес. Гордея се с това, което правите! Вашата предприемчивост е достойна за уважение!“ – каза кметът Калин Каменов в началото на церемонията.

Музикалната програма на събитието включваше изпълнения на хармоника/ на която е свирили  Мито Орозов/ на Анатоли Копчев, изпълнения на пиано на ученици на Олга Младенова и песни на детска група с ръководител Маргарита Данаилова.

Водещи на церемонията бяха Мария Панайотова и Даниел Асенов, а събитието завърши с коктейл.

           

           
2019-12-06 08:04:58