Момчил Младенов, кандидат за кмет на Община Враца: Враца има нужда от добър стопанин!

Момчил Младенов, кандидат за кмет на Община Враца: Враца има нужда от добър стопанин!

Mомчил Иванчев Младенов е роден на 16 юли 1966 г. в град Враца. Семеен, с две деца.

Завършва средното си образование в Математическата гимназия „Акад. Иван Ценов“ в града с отличен успех (5,77) и медал за постигнати високи резултати. Продължава своето образование в Техническия университет в София, отново с отличен успех (5,50). По-късно преминава и курс по управленски умения към Нов български университет. През 2003 година завършва втория випуск на Българското училище за политика „Димитър Паница“.

В периода от 2003 до 2007 година е заместник-кмет на Община Враца с ресор „Икономика и европейска интеграция“. От 2007 до 2011 година е председател на комисията по инвестиционна политика към Общински съвет - Враца.

От 2012 до началото на 2017 г. е управител на общинското дружество „БКС-Враца“. Областен управител в служебния кабинет през 2017 година, назначен от президента Румен Радев. Освен с политическа дейност, Момчил Младенов се занимава и със семеен бизнес от близо 20 години.

 

Г-н Младенов, какво Ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Община Враца?

Аз съм врачанин. Враца е моят дом. Тук съм роден, тук живее моето семейство, тук развивам своя бизнес и тук съм отгледал децата си.

Познавам добре проблемите на града, а също така и на хората в него. Имам подробен план за решаването им и знам, че с подкрепата на своите съграждани ще успеем да постигнем големи резултати. Знам, че общинската политика е най-близка до гражданите, до техните потребности и е насочена преди всичко към интересите на местните общности. Затова винаги ще се застъпвам именно за тях. Хората не трябва да забравят, че кметът е техен представител, а кметът не трябва да забравя, че е избран да служи на хората.

Силно вярвам, че диалогичността и прозрачността стоят в основата на всяко едно добро управление. Тук мисля, че е и мястото да спомена името на инж. Войслав Бубев - един бележит врачанин, с когото имах честта да работя и от когото научих, че това - да работиш за хората, е не само голямо признание, но и огромна отговорност.

Като бивш областен управител, зам.-кмет на Враца и общински съветник имате ясна представа кои са проблемите. Откъде трябва да се започне?

На първо време, трябва да се възстанови диалогът с гражданите и браншовите организации, да се намали бюрокрацията и да се гарантира достъпа им до администрацията и кмета на общината. За мен е много важно прякото участие на гражданите в местното самоуправление. Затова залагам на ежедневните преки контакти с тях, широкото обсъждане и предварителна оценка за въздействието на решенията на местната власт, предоставяне на пълна информация за тях, публични дебати и проучване на общественото мнение. Приоритетно трябва да се решават проблемите, посочени от жителите на общината. Но наред с тези действия, в един град ежедневно се появяват проблеми, които своевременно трябва да бъдат решавани. За Община Враца трябва да се работи всеки ден и всеки час, хората трябва да изразяват мнението си, да се търси диалог и да се намират гъвкави, разумни и иновативни решения. 

Винаги съм искал Враца да бъде един зелен, чист и подред град, в който да имаме възможността да се радваме на красивата природа, която ни заобикаля. Редовното миене на улиците, а също и обновяването на уличното осветление са залегнали като акценти в програмата ми. Развиването на културния живот, активния спорт и качественото образование също са предпоставка за повишаване на стандарта на живот за врачани.

Здравеопазването се оказа една от най-тежките „язви“ във Враца, под въпрос дори е съществуването на врачанската болница... Има ли начин тя да бъде стабилизирана и чия е отговорността за проблемите й?

Проблемите на врачанската болница са натрупани в продължение на много години. А решението е в ръцете както на държавата, така и на местната власт. Областната болница трябва на всяка цена да се запази и да се стабилизира, като се осигури съвместно финансиране от държавата, общините като акционери, както и да се осигуряват средства от европейски проекти. Аз много държа да има подкрепа за медицинските практики в малките населени места, за да може всички да имат достъп до качествено здравеопазване. Много са важни и профилактичните здравни програми. Здравето на хората не трябва да е залог на политически битки.

Обезлюдяването, демографският срив, високата безработица...това май са проблеми, които касаят не само Враца, но и Северозападна България. До каква степен местната власт може да предложи решения?

Трябва да се обърне внимание на местната икономика и местния бизнес, като им се осигури лесен достъп до административните услуги. Да се оздравят общинските дружества и предприятия, както и осезаемото повишаване на качеството на извършваните дейности и комунални услуги. Оттам ще дойде и повишаването на заплатите на работещите в общинските предприятия, което ще задържи хората в града. Необходими са спешни мерки за подпомагане на младите семейства, за да може да се справим с демографската криза. Затова трябва да се осигурят безплатни детски градини и ясли за всички деца в общината, както и безплатни детски кухни. Общината може да стимулира раждаемостта чрез увеличаване на еднократната помощ на здравно и социално осигурени родители при раждане на дете. Условията за живот в един град и добрите доходи са основното нещо, което може да задържи хората в едно населено място. А това до голяма степен зависи от местната власт.

Искам да направим Враца по-привлекателно място за младите, за да имат стимул да се върнат в града ни. Това е предизвикателство, с което мога да се справя – да създам условия, които да върнат децата ни обратно тук, в България, в родния им град.

Кои са основните приоритети, от които не смятате да отстъпвате?

Основната ми цел като кмет на общината ще бъде откритото и ефективно управление, както и подпомагане на местния бизнес, от който зависят работните места, а оттам и по-високите доходи. Аз съм диалогичен човек, обичам да общувам с хората и бих се съобразявал с техните препоръки и мнения. Затова ще изслушвам всеки, без да се съобразявам с политическите му пристрастия и ще давам възможност  на всички да участват в управлението със своите разумни предложения.

Как очаквате да протече кампанията и съответно кои са хората, на които разчитате за подкрепа?

Разчитам на подкрепата на партньорите от предизборната коалиция, както и на всички  жители на Община Враца. Защото Враца е нашият общ дом и за да бъде този дом удобно място живеене, всеки до някаква степен носи отговорност за това. Лично аз ще водя спокойна, позитивна и отговорна кампания, но няма да подминавам управленските грешки в изминалия кметски мандат.

Вярвам, че ще ме подкрепят всички, които припознаят моите идеи и принципи, с които съм управлявал и работил досега. Всички, които ме познават, знаят, че могат да разчитат на мен и  няма да ги подведа. Обръщам се към хората, които искат по-добър живот за себе си, бъдеще за децата си и достойни старини за родителите си.

Надявам се жителите на община Враца да видят в мое лице човекът, който може да осигури условия за по-добър живот. Защото Враца има нужда от добър стопанин, за да можем да върнем града на врачани!

 

Момчил Младенов е с номер 56 в бюлетината на 27 октомври. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление. 

 

 

 

 
2019-09-27 13:21:43