„Да покажем българското” във Вършец

„Да покажем българското” във Вършец

Кметът на община Вършец Иван Лазаров официално откри второто издание на националния събор „Да покажем българското“. Красивата местност "Иванчова поляна" стана прекрасен декор на местни породи кучета, коне, на местни занаятчии и майстори на национални гозби и напитки. „Искаме да покажем българските породи, одобрени от МЗХГ. За да покажем българското днес и утре организираме и фолклорен фестивал, на който участници от всички краища на България, самодейни състави. Желая успех на всички участници, на всички изложители. Нека днес и утре имаме повод да укрепим националното си самочувствие.“
Аврам Петков - президент на Световен киноложки алианс и председател на асоциацията на българско овчарско куче, също изказа своята радост, че са гости на Вършец за втора година и че могат да се покажат тук както местните породи, така и красотата на българското занаятчийство. Георги Йорданов - зам.-министър на МЗХГ, доц. Андрей Колев, председател на развъдната асоциация на аборигенните породи овце от западна България, земеделските производители Маргарита Тодорова, Елинка Димитрова и Ивайло Иванов, които представят част от българските породи овце и кучета на събора, бяха сред специалните гости. С големи аплодисменти бе посрещнат и клубът на българско овчарско куче от Полша.
Аврам Петков връчи плакети за принос на МЗХГ и на Даниел Александров - член на клуба на българско овчарско куче от Монтана и зам-директор на фонд „Земеделие“ - Монтана.
След официалното отриване започнаха демонстрации на умения на кучета - послушание на куче в движение и един от най-новите спортове за кучета в света „Фризби фристайл“ с водач европейската шампионка по фризби фристайл Даря Иванцова. Последва представяне на клубовете на българско овчарско куче. Два клуба от региона се включиха в демонстрациите - от Монтана и от Берковица. Програмата продължи с фолклорното надпяване „Балканът пее“.
2019-08-11 16:36:08