Художници рисуваха красотите на Вършец

Художници рисуваха красотите на Вършец

В продължение на една седмица, от 22 до 29 юли, цветовете на лятото бяха извор на творческо вдъхновение за 15 съвременни художници. Изложба с над 40 творби (пейзажи, натюрморти, графики) от ежегодния пленер по живопис бе открита в Градската художествена галерия на Вършец.
Тази година пленерът премина под надслов “Лято във Вършец”. В традиционната проява взеха участие основно творци, които живеят във Вършец или корените им са свързани с града. Сред тях са Румен Статков, Георги Антонов, братята Георги и Кръстьо Паунови, Гошо Александров, Любен Станимиров, Анета Лазарова, както и художници – членове на Сдружение „Тенец“ – гр. Монтана. На откриването присъства Нина Петкова – зам.-областен управител на Монтана, която от встъпването й в длъжност до сега не е пропускала нито една изложба и живо се интересува от провеждането на пленерите във Вършец.

„Пленерът по живопис се утвърди през годините като един интересен и предпочитан форум. Благодаря на сдружението на монтанските художници „Тенец“ за ползотворното сътрудничество с Община Вършец и на художниците, които с изразните средства на изобразителното изкуство и със своя талант правят Вършец едно по-познаваемо и харесвано място и го презентират чрез своите произведения“, каза при откриването на изложбата кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров.

Всеки от авторите дари на Община Вършец по една картина, запечатала погледа му към красотата на курортния град през лятото, с което ще се обогати фонда на местната художествена галерия. Кметът на общината връчи на художниците грамоти за участие в пленера. Събитието е част от програмата на Празника на курорта, минералната вода и Балкана.

 
2019-07-30 14:38:57