Сърбия пое серовъглерода на Враца

Сърбия пое серовъглерода на Враца

Серовъглеродът, съхраняван на територията на бившия завод „Химко” във Враца е закаран в Сърбия. След направена оценка е установено, че той е годен за употреба и ще бъде използван отново. До западната ни съседка са извозени близо 108 тона от веществото. Това обяви собственикът на фирма „Камибо” Станислав Попов. Следващата стъпка е да бъде направен цялостен анализ на водата, в която е съхраняван продуктът. Действията ще бъдат направени от специална акредитирана лаборатория. В момента са предприети действия за намирането на лаборатория. Ако такава няма на територията на страната, то ще бъде наета такава от чужбина, допълни Станислав Попов. Той бе категоричен, че въпреки възникналия скандал около извозването на серовъглерода той няма да подаде оставка като депутат.

„Операцията около извозването на вредното вещество бе успешна. Организацията около извозването му станаха факт в рамките на 2 месеца. Подобни опити е имало от страна на областна администрация през 2007 и 2013 година. Тогава обаче не са успели да направят необходимата организация за извозването му извън територията на града”, заяви врачанският губернатор Малина Николова.

Тя бе подкрепена и от кмета Калин Каменов. Според него ситуацията се е използвала от овехтели политици, които са искали отново да се впишат на картата на Враца.

„Благодаря за намесата на всички институции, които се включиха в извозването на серовъглерода, както и за намесата на премиера Бойко Борисов. Аз и моят екип ще държим водата в басейните да бъде изследвана и да бъде източена. Ние искаме Враца да бъде един чист и зелен град", категоричен бе градоначалникът Калин Каменов.

 

 
2019-07-22 14:48:09