Стихия! Дунав заля парка в Лом

Стихия! Дунав заля парка в Лом

Повишеното ниво на Дунав при Лом предизвика и повишено ниво на подпочвените води в близост до реката. По тази причина крайбрежният парк – любимото място за отдих и разходка на гражданите, е под вода, съобщават от градската управа. Общината е започнала изпомпване на водата, но тя се появява отново. Проблемът ще отпадне едва с понижаване на речното ниво.

Дунав при Лом премина ниво от 8 метра. Тази сутрин то е 810 см, без повишение. Общината е обявила втора степен на готовност за действия при опасност от наводнение от реката, която остава в сила. Струпан е пясък за изграждане на временна дига при пристанището. Изключени електрозахранване са крановете на най-ниския кей, тъй като има опасност от попадането под вода на електрическите съоръжения.

Нивото на Дунав при Видин е 758 см. По тази причина е обявена първа степен на опасност.Реката се наблюдава денонощно от служители на държавното дружество „Напоителни системи”. С два метра е скочило нивото на реката при Ново село. На 1 юни са отчетени 528 см, а след 10 дни -  740 см.

Според прогнозите реката ще се успокои. В горния и участък не се наблюдава повишаване на нивото и. Големите и притоци в Сърбия също не са пълноводни. Приключило е и изпускането на вода от голямото хидросъоръжение „Железни врати”.

 

 
2019-06-11 13:49:31