Враца като Брюксел - с ''meneken pis'' в центъра на града

Враца като Брюксел - с ''meneken pis'' в центъра на града

Враца ще стане българският Брюксел. Градът под Околчица скоро ще разполага със символ, идентичен на популярния "Meneken Pis" ("Пикаещото момче"), който се намира в идеалния център на белгийската столица. Във Враца скулптората ще е част от нова чешма, която ще се изгради в парка до площад "Руски", обяви кметът Калин Каменов. Иновацията ще е част от цялостното преустройство на градинката, което планира екипът му. 

"Някои си спомнят, че преди години в парка имаше точно такава чешма с фигура, която доста наподобява т.нар. "Пикаещо момче" от Брюксел. В момента работим по възстановяването му", каза градоначалникът. 

В комбинация с новата чешма гражданите, които отдъхват в градинката, ще могат да се радват също на водно огледало с каскада и фонтан. В реконструкцията ще се инвестират 35 000 лв., спестени от други общински харчове през първото полугодие. 

Паралелно в съседния парк пред Военния клуб (ДНА) също ще има нов фонтан и чешма, допълни кметът. За да се гарантира физическото оцеляване на новите придобивки, ще се монтират и камери, каза още Каменов.

Припомняме, служители на общинското предприятие БКС вече стартираха дейности по облагородяване на парка при площад "Руски". Първо бяха възстановени компрометирани детски съоръжения, а после стартира и грижа за цялата зелена система в парка. Част от нея пострада миналата година, когато имаше епидемия по чемширите в целия регион. 

 
2019-06-07 13:13:39