Наградиха заслужили врачани на тържествена сесия

Наградиха заслужили врачани на тържествена сесия

С изпълнение на химна на България и Ода на радостта от талантливата млада пианистка Елица Стефанова започна тържествената сесия по повод Деня на Враца- 1 юни.

Тя бе открита от председателя на ОбС доц. Румен Антов, който в словото си подчерта, че това е ден, който обединява традициите, постиженията и надеждата и чертае бъдещето. Той благодари на всички жители, които с усилията си допринасят за развитито на Враца.

"Днес е ден с особен емоционален заряд, в който съпреживяваме героизма на Ботев за свободна и независима държава. Както на нашите героични предци, ни е необходима цел и вяра, а не песимизъм и разединение. Наш дълг и отговорност е да пазим земята на Ботев. Враца стана пример за развиващ се град и затова благодаря на всички, които с работата си, с подкрепа и градивна критика допринасят за това обединени да продължаваме напред и да надграждаме постигнатото", заяви кметът Калин Каменов и даде пример с разрешителното за строеж на довеждащия водопровод от Среченска бара и проектът за нов екотранспорт в града ни.

По решение на Общинския съвет със званието "Почетен гражданин на Враца" бе удостоена проф. Пенка Маринова. "Благодаря на всички, които ме подкрепиха за развитието на академичната общност във Враца. Благодарение на моята работа филиала "Проф. д-р Иван Митев" имаше 7 специалности и над 650 студенти, както и най-модерната материална база, изградена върху разрушеното училище. Пожелавам университетската общност да се множи и дава облик на града ни", заяви проф. Маринова.

Наградата на строителя Огнян Бенински получиха съпругата му Светла и петте им внучета, а залата ги изпрати на крака и с непрекъснати аплодисменти.

С "Наградата на Враца" за 2019 г. бе отличена за активната й обществена дейност председателят на УС на ДНТ Евелина Васкова. В емоционалното си слово тя подчерта, че Враца е древен град, а от 140 години е областен център и винаги се е развивал напред, благодарение на личностите, които са се раждали тук. Като романтик аз исках градинката пред Дома на техниката да стане красиво място и днес вече всички се радват на прекрасния паметник на Людмил Кирков. Но аз продължавам да мечтая с новия център по родолюбие и православие, за клубове за развитие на техниката за ученици, за филиал на Техническия университет, който да осигури кадри за новите десетки заводи, в които да идват хора по магистралата от София за по-малко от час и това може да стане с общите ни усилия, подчерта Васкова. Тя получи букети от министър Петя Аврамова, Малина Николова, Тони Милева и Николай Ненчев.

С шалче на "Ботев" Враца закичи кметът Калин Каменов следващия награден- треньорът Сашо Ангелов, под звуците на химна на любимия отбор. "Макар да не съм роден тук, с тази награда от днес Враца е моят град, а 1 юни- мой празник", заяви развълнуван футболния спец.

Зам.-председателят на ОбС Владислава Лакова връчи наградата на музикалния педагог Олга Младенова за успехите на нейните млади музиканти в конкурси у нас и по света.

Тържественото заседания на ОбС във Враца уважиха Врачанския митрополит Григорий, народния представител Красимир Богданов, министър Петя Аврамова, общински съветници и представители на побратимените градове.

 


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.5
сн. 6


2019-06-01 11:53:43