Сдружение натиска за ремонт на „Радецки”

Сдружение натиска за ремонт на „Радецки”

Ангажиментът за финансирането на неотложния ремонт на кораба музей "Радецки" е преди всичко на министерство на културата, твърдят от гражданско сдружение "Словеса". От там призовават ведомството да осигури необходимите средства преди паметната дата 2 юни. По прогнозни изчисления за ремонта на кораба, чието разрешително за плаване изтече през април, са необходими около 220 000 лв.

"През последните няколко месеца в инициативата за набиране на средства за спасяването на историческия кораб се включиха и много родолюбиви българи, но се налага и културното ведомство да внесе своя съществен принос в патриотичната кауза, се казва в писмото на сдружението на министерството. Убедени сме, че от бюджета на министерството без проблем могат да се заделят пари за ремонта на легендарния "Радецки". Самото ведомство разполага с достатъчно голям финансов ресурс и не е минало в строг режим на икономии и пестене", категорични са от сдружението.

От "Словеса" обосновават искането си с факта, че от 2004 г. "Радецки" е филиал на Националния исторически музей, а от 1982 г. е и със статут на национален музей. Без разрешителното за плаване на кораба единственият плаващ музей у нас и на Балканите няма право да извършва плавания в акваторията на козлодуйското пристанище и по река Дунав.

 
2019-05-22 15:18:03