Стотици самодейци отново на фестивал край Очин дол

Стартира фолклорният събор край Дядо Йоцо

Национален фолклорен събор „Де е българското“ ще се проведе тази неделя в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“ край село Очин дол, община Мездра. Събитието е без конкурсен характер. Неговата основна цел е съхраняване и популяризиране на българския фолклор чрез осигуряване на възможност за сценична изява на изпълнители, представящи фолклорното богатство на своя регион.

Заявки за участие в събота са подали повече от 500 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти, обединени в 35 танцови ансамбли и състави, народни хорове и вокални групи, представители на 18 читалища и 7 пенсионерски и военни клубове, сдружения и Центрове за работа с деца от 20 населени места в областите Враца, Монтана, Плевен и София. Те ще се изявят в три категории: Вокална музика - групово и индивидуално; Танцово фолклорно изкуство и Инструментална народна музика.

Специален гост-изпълнител на тазгодишния Национален фолклорен събор „Де е българското” ще бъде популярната народна певица Радостина Паньова. Ще бъде извършен водосвет и осветена курбан чорба.

По време на събора ще бъде анонсиран носителят на традиционната Награда за родолюбие „Дядо Йоцо гледа“.

Емблематичното за нашия регион събитие се провежда ежегодно от 2006 г. насам!

 
2019-05-16 15:10:03