Краси Бочев написа история на шахмата във Враца

Краси Бочев написа история на шахмата във Враца

Шахматът е поредният спорт във Враца, който вече има писана история. Нейн автор е Красимир Бочев- изтъкнат шахматист, треньор и член на ръководството на националната федерация по шахмат, но и човек с ярко перо.

Със стегнат, но увлекателен стил, Бочев проследява историята на най-древната игра от тридесетте години на миналия век, когато партиите са се играли на мястото на сегашната община до 1974 г. Вторият период в развитието на шахмата е до 1995 г., а последния се проследява дейността на СКШ-Враца до настоящия момент.

В книгата са представени с биографиите си всички известни врачански шахматисти от Дамян Бобошевски до…Звезделина Бонева и Георги Игнатов. Специално внимание е отделено на шестте шахматни фамилии- Мартинови, Сивови, Стефанови, Колеви, Василеви и разбира се…Бочеви.

Особено ценна е фотогалерията, която представя основни моменти от развитието на шахмата във Враца и участието в различни състезания у нас и по света.    

Важна за професионалистите е главата от книгата, която включва избрани партии на врачанските шахматисти, които могат да служат за пример на отдалите са на най-интелигентния спорт. И както подобава на подобна книга на сериозен автор, не може и без чувство за хумор- накрая са включени весели истории с нашите шахматисти и хумористични стихове на Милко Сивов.

Премиерата на книгата ще бъде на 10 май /петък/ от 17, 30 ч. в Младежкия дом във Враца. Очаква се събитието да уважат народни представители, колеги на Бочев от федерацията по шахмат, както и представители на всички клубове от Врачанска област.

 

 


сн.1
сн.3


2019-05-08 08:58:54