Руснаци посетиха военен паметник в Малорад

Руснаци посетиха военен паметник в Малорад

Трети секретар към Посолството на Руската федерация в България поднесе венци на паметника на загиналите руски летци в с.Малорад. Кметът на Община Борован – инж.Десислава Тодорова заедно с кмета на Малорад Цено Цоловски посрещнаха Александър Сичов, трети секретар към посолството на Руската федерация и представители на руския клуб от Бяла Слатина. Официалната визита е по повод наближаващия 9 май, Денят на Обединена Европа и Денят на победата. В знак на почит и уважение тържествено бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите руски летци през Втората световна война.

Гости на събитието бяха заместник – кметът на община Борован Илияна Донкова, Таня Петкова - секретар на общината, Цезар Пенчев – общински съветник, г-жа Абрамова – преподавател по руски език в ПГ“Коста Петров“с.Борован, директорите на детската градина в Малорад, на основното училище и ПГ“Коста Петров“-Борован.

Празнична програма изнесоха децата от Детска градина „ Юрий Гагарин“ и самодейците от читалище "Просвета" в Малорад и ученици от ПГ“Коста Петров“с.Борован. Думи в знак на почит и уважение към загиналите край селото руски летци при изпълнение на служебния си дълг останали завинаги в нашата земя бяха отправени от инж. Десислава Тодорова, която със словото си подчерта, че двата народа имат многовековни исторически взаимоотношения, и че паметникът и паметта за загиналите държи постоянна връзката на село Малорад с Русия през всички изминали години и е част от връзката между България и Русия.

 
2019-05-09 09:29:05