Чудо! Богородица се яви в Черепишкия манастир

Чудо! Богородица се яви в Черепишкия манастир

Невиждано чудо се случи в Черепишкия манастир "Успение Богородично" в навечерието на Великден! Образите на Богородица и Младенеца се явиха върху цепеница, която била приготвена за горене. Игуменът на обителта отец Йоаникий успял да види нарязаното и нацепено за огрев дърво буквално секунди преди да го хвърли в камината.

Уникалната история разкри пред "България Днес" занаятчията Мирослав Илиев от съседното село Зверино, който помага с труда си в манастира край река Искър, родил незабравимия образ на баба Илийца в творбата "Една българка" на Иван Вазов.

"През миналата 2018 г. са докарани дърва за огрев в манастира като дарение от Цветан Язовеца от село Ребърково. След нарязването им от игумена Йоаникий заедно със Здравко от с. Зверино и послушника Габриел дървата са нацепени и грижливо подредени. Докато са цепени и подреждани, никой не е обърнал внимание или забелязал образа на Божията майка", споделя пред вестника занаятчията Мирослав Илиев, който при всеки удобен момент е в светата обител като ценен помощник на игумена.

Дървата едно по едно започват да се ползват за отопление на Божия храм в зимните студове. Докато идва редът на необичайната цепеница.

"През студения период на зимата игуменът на манастира решил с тези дарени дърва да поддържа печката в столовата на манастира. Без да обръща внимание, взема една цепеница, завърта я, за да може да влезе в печката, и тогава вижда образа на Света Богородица", споделя още Илиев.

Виждайки образа на Божията майка с Младенеца, игуменът отец Йоаникий ахва. "Истинско чудо, което идва неслучайно", споделя пред "България Днес" Божият служител. Истинско въодушевление и възторг от свещената находка изпълва душите както на монаха, така и на Мирослав Илиев, който веднага се заема с реставрацията на дървото.

На място пристига и един от най-добрите краеведи и познавачи на историята, културата и традициите на цялото Искърско дефиле Борис Кръстев, който също се поклонява пред чудотворния лик и го заснема.

Ясно се вижда от фотографиите как дървото е рязано с моторна резачка. Сякаш по Божий промисъл машината е минала от горната и долната страна на Богородица и Божия син, без да ги засегне. Истинско чудо е, че при рязането мъжете не са забелязали сакралните образи, но въпреки това не са наранили фатално издълбаните в ствола на дървото по необясним начин ликове.

Засегнати са единствено части от ореола на Богородица и сина Божий от двете страни. Така става ясно, че има още две части от дървото, които са останали неоткрити, за да се запълни целият образ на невижданата икона дърво.

"След този случай игуменът на Черепишкия манастир започва да преглежда всяко дърво, преди да го сложи в печката. Така след около 20 дни открива втора част от иконата", разказва още Мирослав Илиев.

 

 


1


2019-04-30 14:32:27