Свърши сагата със здравната служба в Бистрец

Свърши сагата със здравната служба в Бистрец

Врачанският личен лекар Николай Николов ще стопанисва здравната служба в квартал Бистрец. Той пое управлението на обекта след проведен таен търг от общинската администрация във Враца. Месечният наем, който ще плаща джипито, е 30 лева. Той ще стопанисва обекта за срок от 5 години. По този начин се стопира напрежението сред местното население, което бе готово да излезе на протестни действия, за да си върне личния лекар. Общинският кмет  Калин Каменов обеща да разреши проблема, което и направи чрез повторния търг.

Припомняме, че проблемът в Бистрец стана публичен през месец март тази година. След общински търг, здравната служба във врачанския квартал бе спечелена от медик, който не идва на работа месеци наред. В същото време лекарят, обслужващ населението, е принуден да обслужва пациентите на улицата. Засегнатите са близо 300 души, които се преглеждат на пейка под орех.

Повече от 10 години доктор Николай Николов приема без проблем пациенти в Здравната служба. В началото на 2018 година обаче Община Враца решила да въведе ред. Причината - в много от здравните служби медиците не плащали редовно наем и режийни разходи. В името на реда се провеждат търгове с тайно наддаване. За „Бистрец" се явяват двама кандидати – д-р Николай Николов и колегата му Цветанка Генкова. В здравната служба на „Бистрец" има място за две лекарски практики. Но има условие - един лекар може да кандидатства и за двата кабинета, ако плати повече. Това превръща доктор Генкова в стопанин на цялата сграда за пет години напред. След изригналото недоволство сред хората д-р Генкова се отказа от обекта.

След намесата на врачанския кмет Калин Каменов бе обявен повторен търг. На първо място бе класиран „ИППМП ЕВРОМЕДИКА- Д-Р НИКОЛОВ“ ЕООД. Така досегашният личен лекар на близо 300 жители на Бистрец стопанин на обекта през следващите 5 години.
2019-04-16 14:03:20