950 лв. заплата за медсестрите от 1 юни

950 лв. заплата за медсестрите от 1 юни

950 лв. стартова заплата за всички медицински сестри и професионалисти по здравни грижи от 1 юни, прие правителството на редовното си заседание. Това означава, че освен сестрите по толкова ще получат и рехабилитаторите, акушерките, лаборантите и фелдшерите. За целта ще бъдат отпуснати допълнителни до 50 млн. лв.

Увеличението е по-ниско от това, за което настояваха медицинските специалисти по време на протестите. Тогава те искаха сумата да се равнява на поне две минимални заплати или това означава 1200 лв. „Анализът на министерството на здравеопазването за формирането и разпределението на разходите в болниците, в това число и на разходите за персонал, показа сериозни деформации. Отпуснатите 50 млн. лв. ще ни дадат реална възможност да финализираме работата по методиката за формиране и разпределение на разходите за персонал. Тя ще бъде готова до 15 май“, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

Той подчерта още, че юнските заплати вече ще бъдат поне 950 лв. Те обаче ще бъдат получени през юли, защото възнагражденията на медиците се изплащат с месец назад. Според Ананиев по този начин ще се гарантират по-добри условия за медиците и равнопоставен достъп на гражданите до медицинска помощ. „Хората, които работят в системата на здравеопазването са нашите лечители – тези, които се грижат за нашето здраве, и за да ги запазим сега и тук, в нашата страна, те заслужават да получат признанието на българското общество и на всички нас като потенциални техни пациенти“, заяви здравният министър Кирил Ананиев.
2019-04-10 16:07:55