Вършец привлече 40 000 туристи за година

Вършец привлече 40 000 туристи за година
 

Вършец привлече 40 000 туристи за година

 

Община Вършец, Туристическият информационен център и местните хотелиери си подават ръка, за да може Вършец да предложи качествени и разнообразни услуги и атракции за различни категории туристи. „Ние активно се включваме в туристически изложения, за да популяризираме красивия ни град, но това няма да има особен ефект, ако когато туристите дойдат тук, очакванията им не съвпаднат с видяното и усетеното. За това е много важно да отговорим на съвременните изисквания – както на динамичните туристи, така и на тези, които търсят спокойствие и релакс“ – каза инж. Иван Лазаров, кмет на общината. В града се държи на чистотата, разнообразяването на туристическите атракции, обогатяване на културния и спортен календар, подобряване на инфраструктурата. Туристи и местните жители с интерес посещават новоизградените атракционен „въжен парк”в парковата зона на града, две детски и една фитнес площадка в „Слънчевата градина“, фитнес площадка в парка до СБР „Свети Мина“ и скейтборд площадка до минералната чешма. През 2018 г. са картографирани 3 бр. екопътеки: „Вършец – с. Спанчевци – Клисурски манастир“; „Вършец – кв. Заножене – връх Тодорини кукли“ и „Вършец – Бялата вода“.
Над 70 хиляди лева са предвидени от таз годишния бюджет за културни събития през 2019 година. Активно се работи по новата туристическа атракция - изграждането на Палеопарк и информационен център с изложбена площ. Музеят ще е уникален със своята интерактивност и фигури на животни, обитавали в древността тези земи.
Средствата за финансиране са по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния като проектния бюджет на община Вършец възлиза на 904 986, 92 евро с ДДС. Срокът за изпълнение на договора е 36 месеца от датата на подписването му - 29.08.2018 г.
Близо 38 хиляди лева са събрани от туристически данък през 2018, което означава, че повече от 40 хиляди туристи са посетили Вършец.

 
2019-04-08 10:44:33