Фитнес с кардиоуреди ще прави обновената болница в Роман

Фитнес с кардиоуреди ще прави обновената болница в Роман

Със значително подобрена материална база и без просрочени задължения посреща 7 април белодробната болница в Роман. Тежкото наследство от неразплатени разходи вече е минало, а преобразеният двор с нова зеленина привлича окото на преминаващите по пътя край лечебното заведение.

„Всичко, което направихме, за да освежим болницата и нашите пациенти да се чувстват комфортно, се дължи на всеотдайната работа на колектива. Ремонтираме със собствени сили и много малко средства, така че благодаря на всички, които с труд и усилия допринесоха за новия облик. Започнахме с ремонт на отделението по рехабилитация, за да стартираме от началото на 2018 г. тази нова дейност. Така, наред със 130-те легла за белодробни заболявания, имаме и 15 в новото отделение. Над 2200 са преминалите пациенти през миналата година. Интересът към болницата е голям, но я спъва ограничението до 75 % използваемост на леглата, наложено от министерството“, сподели за „Северозапад днес“ управителят Пепа Владимирова.

Общо 45 са заетите в романската болница. 13 са лекарите със специалност,  фармацевт и четири висшисти са част от администрацията, а 10 са средните медицински специалисти. Седем работници са назначени по програма на Бюрото по труда в Мездра за благоустройствени дейности.

Още от фоайето, през приемния блок и отделението по белодробни болести, до столовата личи стремежът на ръководството за уют и чистота.

„Искаме пациентите да се чувстват приятно, в среда като семейната, а не като в лечебно заведение. Посрещаме нови пациенти от цялата страна, които са привлечени от подобрените битови условия, от топлата храна, приготвена в нашата кухня и от грижите и професионализма на лекарския и сестрински персонал“, разказва Владимирова.

Инвестициите тя планира в диалог с лекарите. Така се решава да се купят 3 нови кислородоконцентратори за дишането и нов ЕКГ-апарат. Планира се преместване на лабораторията, за която ще се доставят и нови апарати. „Изградихме с подръчни материали нова ограда и хвърляме усилия за облагородяване на парка. Засадили сме над 80 широколистни и иглолистни на мястото на отсечените няколко стари. Искаме да намерим средства за изграждане на фитнес на открито с кардиоуреди, защото нашите пациенти се радват на прекрасния въздух и климатичните условия навън“, съобщи още управителят на белодробната болница.

Преди време пациентка от Враца постъпва в лечебното заведение. Цяла зима кашляла и мислела, че няма да се оправи, но само за пет дни в Роман забравила за проблема.

„Ще ме приемете пак, нали?“, примолила се тя в края на престоя си.

Иво ЙОРДАНОВ
2019-04-06 00:12:24