Депутат призова за спасяването на МБАЛ „Христо Ботев”

Депутат призова за спасяването на МБАЛ „Христо Ботев”

С призив за спасяването на врачанската болница се обърна към здравния министър Кирил Ананиев депутатът от ВМРО Красимир Богданов. Действията на народния представител са провокирани от нестихващите протести на медицинските сестри и липсата на адекватни решения.

„Уважаеми г-н Министър, за пореден път се обръщам към вас с призив за спасяването на врачанската болница. Както цяла България вече знае, МБАЛ „Христо Ботев“ е натрупала в годините сериозни задължения, в резултат на управленски грешки и неправилни решения. Приветствам ви в желанието за оздравяване на лечебното заведение. Всъщност, всички препоръки вече бяха изпълнени, но става все по-очевидно, че със собствени средства областната болница няма как да излезе от създалата се ситуация. Като резултат, днес тежестта понасят лекарите, медицинските сестри и санитарите.

Заплащането на техния труд е несправедливо, неконкурентно на други близки болнични заведения. Това принуждава част от специалистите да потърсят реализация извън МБАЛ „Христо Ботев“. Като краен резултат, страдат пациентите от област Враца, пък и от цяла Северозападна България. За съжаление, почти нищо от поеманите при срещите ангажименти не се изпълнява. Нито е започнал ремонтът на родилното отделение, нито е отворила инвазивната кардиология, нито са отпуснати средства за ремонт и апаратура на отделението по хемодиализа.

През последния месец, на протест излязоха медицинските сестри, поставени в унизително финансово положение и лоши условия на труд. Сега им предлагат да подпишат колективен трудов договор при месечно възнаграждение 560 лв., колкото е минималната работна заплата.

Г-н Министър, сам разбирате, че при тези рестриктивни мерки, при огромните задължения към кредиторите, Врачанската областна болница не само няма как да излее от трагичното положение, но скоро ще остане и без персонал.”, заяви Красимир Богданов.

Той поиска да разбере какви мерки осъществява Министерството на здравеопазването за спасяването  на МБАЛ „Христо Ботев“ гр. Враца и смята ли министър Кирил Ананиев да предприеме действия за оказване на регламентирана държавна помощ на лечебното заведение.
2019-04-05 09:42:46