Пишат до Борисов за газификация на село

Пишат до Борисов за газификация на село

Врачанското село Лиляче да бъде изцяло газифицирано. Освен административните сгради, синьото гориво да бъде вкарано и във всички частни домове. С това предложение се е заело сдружението с нестопанска цел „Европейско развитие на село Лиляче” с председател бившият кмет на населеното място Стоян Стоянов. За реализацията на идеята за газификацията на кметството от сдружението вече са потърсили помощта на отговорните институции. Освен до врачанския областен управител със специални писма, чрез които е поискано съдействие Стоянов е изпратил до министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и премиерът Бойко Борисов. На този етап обаче конкретни отговори от висшия ешалон на държавата все още няма. Това обяви за „Северозапад днес” ексуправникът на Лиляче и председател на неправителствената организация Стоян Стоянов. В населеното място вече е пусната подписка за желаещите да газифицират домовете.

„Идеята е прегърната изцяло от местното население. Въпрос на време е реализацията на газифицирането на селото. Преминаващият тръбопровод с гориво минава на 100 метра от кметството и на фирмата – изпълнител на дейностите няма да срещне трудности с работата”, категоричен е Стоян Стоянов.

Частните къщи в Лиляче са 900. Близо 600 от тях са обитаеми. Очакванията на сдружението са, че голяма част от собствениците им ще дадат съгласието си за предстоящата газификация в селото. Инвестицията, която ще трябва да се направи от всяка една къща, е от 4 до 6 хил. лв., допълни Стоянов. 

Ако идеята на сдружението стане факт, Лилче ще е първото село в страната, което ще бъде газифицирано, твърди бившият кмет.  
2019-03-15 13:03:34