Съдят мъж, блъснал и убил брат си с трактор

Съдят мъж, блъснал и убил брат си с трактор

Обвинителен акт срещу 38-годишен врачанин внесе в съда Окръжната прокуратура в града. Мъжът ще бъде изправен на подсъдимата скамейка заради това, че е причинил пътно-транспортно произшествие, което е довело до смъртта на непълнолетния му брат. Предстои храма на Темида да насрочи дата за процеса.

Вечерна на 19 август миналата година обвиняемият посетил питейно заведение в романското село Камено поле, където консумирал алкохол. Между него и друг посетител възникнал скандал, съпроводен със сбиване. След намеса на присъстващи разправията между двамата била прекратена. По-късно, след като и двамата били напуснали заведението, подсъдимият се качил на колесен трактор, паркиран на улицата пред дома му. Въпреки, че нямал необходимата правоспособност на водач на МПС, той го запалил и тръгнал към дома на опонента си. По-малкият му брат, видял това и се затичал след него, за да попречи на продължението на скандала. Междувременно извикал майка им, тъй като се опасявал от повторното сбиване с участието на брат му. Движейки се с трактора по ул. „Цар Иван Шишман“, обвиняемият видял брат си. Той натиснал съединител и спирачка, но не успял да спре и блъснал момчето с лявата предна част на трактора. След това завил надясно, при което тракторът се ударил в телена ограда с колове.

Обвиняемият слязъл от превозното средство и видял лежащото на земята момче, което имал кръв по главата. Изплашил се, качил се в кабината и тръгнал към дома си, където паркирал МПС на първоначалното му място. Впоследствие измил с вода предната част на трактора, за да заличи следите от престъплението. След подаден сигнал на телефон 112 на местопроизшествието пристигнали служители на РУ на гр. Роман и медицински екип, който констатирал смъртта на тринадесетгодишното момче.

От изготвената съдебномедицинска експертиза е видно, че пострадалият починал в резултат на съчетана травма – черепномозъчна, гръдна, коремна. Освен това той имал счупвания на бедрена и хълбочна кост. В хода на досъдебното производство е било констатирано, че при предизвиканото от обвиняемия пътно-транспортно произшествие, той е бил с концентрация 0,62 промила алкохол в кръвта.
2019-03-08 09:58:45