Училището в Кунино впечатли със скулптура на Дядо Добри

Училището в Кунино впечатли със скулптура на Дядо Добри

Единственото на Балканите и второ в Европа уникално училище по каменообработване в романското село Кунино се проведе Ден на отворените врати. Навръх големия християнски празник Въведение Богородично миналата есен в училището беше открита първата по рода си благотворителна фотоизложба „Дядо Добри” в подкрепа на инициативата на Сдружение „Азбукари” за изграждане на паметник на Доброто. Във връзка с това ръководството на учебното заведение постави началото на поредица изяви, свързани с популяризирането на гимназията и уникалните възможности за бъдещите творци и ваятели.

Следващата изява на младите каменоделци и скулптори е откриването на изложба в Мездра на 14 март (четвъртък) от 10:30 часа във фоайето на втория етаж в сградата на Общинската администрация.​

Директорът на гимназията Яна Орлинова разказа, че основната цел на тези Дни на отворените врати е насочена както към бъдещите гимназисти и техните родители, така и към широката общественост в региона и страната.

„С тези инициативи искаме да запознаем хората и бъдещите наши ученици с условията в училището, с възможностите за бъдеща реализация, да покажем, че камъкът не е мъртъв и студен. Тук може да си види как камъкът оживява изпод ръцете на нашите ученици”, разказа Орлинова.

Тя изрази задоволство от съвместната работа със Сдружение „Азбукари” и от тяхната подкрепа. Изборът на двете организации паметникът на дядо Добри да бъде изработен от учениците в каменоделното училище е изключително признание и същевременно предизвикателство за талантливите бъдещи ваятели, наследници на цяла плеяда световно известни творци, възпитаници на гимназията. Това е и позитивният израз училището да възроди традициите си и отново да стане притегателно място за младите хора, носещи в душите си усета за изящество и красота.

Павлинка Левичкова, medianews.bg
2019-02-25 10:48:56