Напрежение в Роман след медийна публикация

Напрежение в Роман след медийна публикация

 

Публикуваме с минимална редакторска намеса отговор на публикация в сайта „Модерна Враца“ от Община Роман.

 

Повод за следващите редове е една публикация в „Модерна Враца“ на председателя на ОбС-Роман Тихомир Вълчев по повод бюджета и капиталовите разходи на общината за 2019г. и по-конкретно  зле „скълъпените“ мотиви за случилото се на януарската сесия на местния парламент. Мотиви, които съдържат много премълчани истини, манипулирани факти и откровени лъжи. 

Липсата на  истински и градивен интерес на съветниците  към  работата на администрацията ги лиши от информираност, че изграждането на  градински бордюри около зелените площи на бул. „Христо Ботев“ в Роман, не е пропуск в проекта на общината по ПРСР.  Тяхното финансиране беше отхвърлено от Държавен фонд „Земеделие“ като управляващ орган на Програмата. В публикацията Вълчев  твърди обратното, без ни най-малък опит да направи справка с наличната в общинската администрация документация или да чуе многократните пояснения по време на комисиите и сесиите на ОбС.  Явно председателят на общинския съвет, който е на пълен работен ден и получава заплата в размер на 90% от заплатата на кмета на общината, не е имал възможност, в краткото време, когато се мярка на работното си място, да се запознае с тези факти. Същото се отнася и за срока за изпълнение на реконструкцията на бул. „Хр.Ботев“, който приключва през 2019-а, а не през 2021 година, както твърди Вълчев в публикацията. Това беше и причината да бъдат предложени от администрацията за гласуване средства за изграждане на градински бордюри около зелените площи, с цел да се избегне кал по тротоарите, особено при дъжд.

В публикацията се казва, че списъкът на капиталовите разходи е изготвен така, че да бъде осигурено финансиране и за малките населени места. Да! Беше така до поправката му от общинските съветници, с която отпадна единственият обект за едно от малките населени места – село Караш, точно с мотива, че там живеят малко хора. Вместо това се появи предложение  улиците там да бъдат направени с паважна настилка. Едно предложение без всякаква финансова обосновка, тъй като тази настилка струва по-скъпо от асфалтовата.Факт е също, че от години липсват майстори и фирми, готови да правят улична паважна настилка и то от гранитни павета втора употреба.

Подобен е случаят и с допълнително включената  ул. „Хр.Ботев“ в село Камено поле. Сметката за ремонта е в размер на 55 000 лв., а бяха гласувани 20 000 лв. За подхода към ромската махала изчислената стойност на ремонтните работи е 34 000 лв.,а са заложени 10 000 лв. За общинската администрация остава въпросът коя точно 1/3 част да направи от подхода към ромската махала с определените  от общинския съвет средства за останалите обекти, за които дори не бяха поискани предварително количествено-стойностни сметки за съответните разходи. И тази година, с мълчаливото съгласие на кметът на Камено поле беше изключен ремонтът на пътя Кунино –Камено поле, предложен от общинската администрация с разбиране за лошото му  състояние. Проработи принципът „да им замажем очите“ и да имитираме дейност.

Страха от отправената  заплаха за предстоящите местни избори добави в списъка изграждането на детска площадка при блок 7 в Роман, въпреки предложението на администрацията да бъде ремонтирана съществуващата. Добавен беше и ремонт на читалището в Роман, за който в публикацията се твърди, че ще подобри енергийната му ефективност. Не е ясно дали ще се случи това, при условие че за сградата на читалището има изготвен само енергиен одит, който не предвижда топлоизолация в тази част на покрива, където съветниците предлагат да се изпълни. Не е изготвен и инвестиционен проект, който да покаже как мерките за  енергийна ефективност, записани в одита, ще се реализират на място с конкретни материали и технология.     

Колкото до приоритетите на хората , предложения от администрацията списък на капиталовите разходи беше предложен за публично обсъждане от жителите на общината, включително на общинския сайт и не постъпиха възражения и предложения. Въпреки това „от тяхно име“ бяха направени корекции от общинските съветници, с които е доста съмнително дали гражданите на общината са запознати , като например полагането на асфалт върху асфалт в двора на СУ „Васил Левски“?!?

Относно средствата за спорт – действително се взе решение за увеличението им, но тези допълнителни 5 000 лв. няма да отидат за детските школи по футбол в Роман и Кунино по простата причина, че в селото такава няма! Активността на общинския съветник Росен Цолов, който доскоро бе председател на клуба по тенис на маса, бе продиктувана от факта, че за  2017-а и 2018 година неговият клуб получи най-големи суми - съответно 10 000 лв. и 8 000  лв. За сравнение ФК в Роман получи за 2017 г. – 9 628 лв. и 6 500 лв. за 2018 г., а ФК в Кунино –5 300 лв. и 4 000 лв.

Това са малка част от полуистините за Бюджет 2019 на община Роман. Проблемът е, че 2019-а е изборна година и всяка политическа партия, всеки съветник дърпа чергата към себе си дори с ясното съзнание, че гласуваните средства са недостатъчни да се изпълнят цялостно и качествено предложените от тях обекти. Важно е да печелим гласоподавател, и като се спазва принципът да дадем на „нашите“ и на „послушните“ без особено значение точно какво.

За „непослушните“, тези със собствено мнение и желание нещата да се правят както трябва, остава да разчитат на Вашата подкрепа, уважаеми жители на Община Роман.

 
2019-02-18 11:59:08