Богът на виното възхвали Врачанския Мискет

Богът на виното възхвали Врачанския Мискет

По атрактивен начин отбелязаха Трифон Зарезан в село Типченица. Тържеството се проведе на лозовите масиви на „Скай клуб“. Отец Васил Николов отслужи водосвет за здраве и берекет.

Цветан Костов върна гостите векове назад, превъплъщавайки се в ролята на Бог Дионис. Той разказа историята на лозараството в Типченица. За своя сценична партньорка той бе избрал Мома Врачанска  - символ на Врачанския мискет. Това е сортът, който преобладава в типченските масиви и слави селото с прекрасното едноименно вино. В ролята се въплъти Рени Маринова.

Самодейци от местното народно читалище „Съзнание-1899” представиха ритуала по зарязване лозите. Свети Трифон беше посрещнат от стопаните на лозето, които в ранни зори бяха приготвили богата трапеза, обреден хляб, пълнена с ориз и булгур кокошка, бъклица с вино. Той заряза лозята от три главини по три пръчки, посипа ги с пепел от бъдника и ги поля с вода от Йордановден, благославяйки за богата реколта и качествено вино.
Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков, кметът на Типченица Георги Георгиев и собственикът на винарна „Типченица“ Велин Джиджев също хванаха ножиците и демонстрираха знания и умения. Накрая експертната ръка на главния агроном на фирмата Георги Николов завърши ритуала. Присъстващите единодушно го избраха за „Цар на лозята“.

Поздрав към лозарите, винарите и всички гости отправиха самодейците от Женски народен хор „Типченски майки” с художествен ръководител Любомир Гешковски.

След тържеството бе направена дегустация във винарна „Типченица“, където присъстващите опитаха традиционните бели вина Шардоне, Димят, Врачански мискет, Ризлинг и червените – Каберне и Рубин.

Фирмата отглежда 300 дка лозя, повечето от които са бели сортове - Шардоне и най-известният в региона Врачански мискет. Те са приблизително 70% от засадените площи, останалите 30% си делят прекрасният български сорт Рубин и Каберне Совиньон, който е изключително подходящ за отглеждане в местността. Масивите са в екологично чист полупланински район. Гроздето притежава сертификат за биологично производство.  През 2018 г. Бе изградена нова, модерна винарна с производствен капацитет до 100 000 литра.

Тържеството се пренесе в местния ресторант, където сред музика и танци бяха избрани майсторите на най-доброто домашно бяло и червено вино. Експертно жури отличи Николай Павлов и кмета на селото Георги Георгиев.
2019-10-06 22:08:53