„Врачанска теменуга“ превзема софийския пазар

   „Врачанска теменуга“ превзема софийския пазар

Нарастващ интерес към ракията и виното „Врачанска теменуга“ отчита собственикът Тихомир Костадинов след силното участие на единственото събитие за високоалкохолни напитки Balkan Rakia Fest, което се проведе на 1 и 2 декември в НДК в София. Трите продукта от серията- бяло вино, класическа ракия и отлежала „Врачанска теменуга“ вече се предлагат в много от специализираните магазини за вино в столицата. То е в унисон със засилващата се тенденция на потребителите да избират местните български сортове и напитките от тях.

 „Това е признание за нашите многогодишни усилия да запазим сорта в масива под Веслешкия Балкан и да върнем славата на Врачанския мискет като уникален български сорт с изключителен потенциал за висококачествени вина и ракии, признава Костадинов. Благодарни сме и на нашите партньори ХКК-Исперих, които произведоха меката и ароматна ракия Теменуга, както и на „Ейнджъл естейт“, на които за втора година гласуваме доверие да направят виното ни“.

Признание за усилията на младите винари е поканата за поредното издание на конкурса „Вино на годината 2019“, което ще се проведе на 13 и 14 април в София.

„Надяваме се на по-благоприятна от климатична гледна точка година, за да може новото ни лозе с мискет да порасне и покаже още по-добри енологични характеристики на новата ни реколта, разказва инж. Иглика Костадинова, която се дипломира във ВИХВП в Пловдив по специалност „Вино и спиртни напитки“.

„Опираме се на 120-годишната традиция на нашите предци и искаме да върнем заслужената слава на този сорт и да възродим майсторството на врачанските винари, защото Теменугата е една от емблемите на града ни, признава Костадинов. Той вече е единствен притежател на марката „Врачанска теменуга“, което ще сложи край на ментетата, които се произвеждаха от различни дестилерии в България.

„Ще продължим да инвестираме в подобряване на лозето и продуктите си, защото вярваме, че „Врачанската теменуга“ може да се нареди сред най-добрите вина и ракии, а защо не и да стане първа, но затова трябва време и усилия“, споделя Тихомир Костадинов.
2019-02-14 08:37:19