Мъж почина от грип

Мъж почина от грип

39-годишен мъж от Монтана е починал вследствие на усложнения от грип. Той е имал и хронична бъбречна недостатъчност. В монтанската болница грижите за него и лечението му са били адекватни, но въпреки усилията на медиците е издъхнал.

Проблемът с бъбреците е бил от години, съобщи заместник-директорът на здравната инспекция д-р Мария Каменова.

"Пациентът е хоспитализиран е по спешност в Монтана и след взет носо-гърлен секрет е потвърдено наличието на грипен вирус A(H1N1), тоест свински грип, който циркулира в цялата страна и който е виновник за тази доста масивна и все още неприключила грипна епидемия. В резултат на тежкото придружаващо заболяване има много бързо протичаща форма на грипа с развитие на тежка дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност и леталитет в рамките на 1-2 дни. Трябва да се подчертае, че той е уязвим за грипната инфекция поради съпътстващата хронична бъбречна недостатъчност, която компрометира имунитета и общите защитни сили на организма", обясни д-р Каменова.

Грипната епидемия в област Монтана е удължена до 8 февруари включително, съобщи директорът на инспекцията д-р Елена Борисова.

 

 
2019-02-06 11:45:34