Ремонтират язовири във Врачанско

Ремонтират язовири във Врачанско

Цялостен ремонт ще бъде направен на три язовира във Врачанско. Изцяло подновени ще бъдат водоемите “Девене”, „Три кладенци” и „Лесура”. Но основен ремонт ще бъде подложен и язовир „Огоста” край Монтана. Освен тях на ремонт ще бъдат подложени и язовири в Софийско, Шумен, Пловдивско, в Добрич и област Велико Търново. Това обяви заместник-председателят на  ДАМТН генерал Кирил Войнов. Вече е стартирала процедурата за проектосметната документация за дейностите. След като тя бъде готова и след обявяването на обществена поръчка, най-късно през пролетта стартират и същинските ремонтни дейности. За обновяването на водоемите правителството вече е отпуснало половин милион лева.

„Тези пари не са чак толкова много. Сумата иначе е впечатляваща, но не бива да забравяме, че през последните 30 години не са влагани никакви средства за поддръжка и нормалната техническа експлоатация на язовирите, особено на малките. Само за „Рогозен-1”, който аварира, бяха дадени спешно 3 милиона за ремонта на язовирната стена. Отпускането на парите подразни някои, но това е единствено правилното решение, за да може да се започнат ремонтите на съоръженията.”, категоричен е генерал Войнов.

Голяма част от язовирите са строени през 50-те и 60-те години на миналия век. От тогава е минало много време и сега е моментът нещата да си дойдат на мястото, до пълни зам. шефът на ДАМТН.
2019-02-05 09:42:51