Променят финансирането на общинските болници?

Променят финансирането на общинските болници?

Нов тип финансиране на общинските болници, което да позволява заплатите на медиците да бъдат финансово разделени от средствата за грижите на пациентите. Това предложи здравният министър Кирил Ананиев по време на среща с медицински сестри от Козлодуй, които се оплакаха от много ниско заплащане.

Лошите условия на труд в общинската болница може да доведе до колективно напускане на част от медицинския персонал. Основната работна заплата на медицинските сестри в болницата "Св. Иван Рилски" е 580 лева, а повечето от тях работят на две места, за да могат да покрият разходите си. Протестът им първо премина през Козлодуй, където те бяха подкрепени и от пациенти.

Проблемът с ниското заплащане е поставен на дневен ред и в местния парламент "Общинският съвет не е абдикирал от отговорностите си. Виждате какво се случва с материалната база в последните 3 години, но това, което в момента не мога да поема никакъв ангажимент конкретен е как можем да подпомогнем решаването на проблема със заплатите", коментира председателят на Общинския съвет Мая Занева.

 

 
2019-02-04 14:21:45