Проверяващи влизат във врачанската болница

Проверяващи влизат във врачанската болница

На щателна проверка ще бъде подложена МБАЛ „Христо Ботев” във Враца. Очаква се до месец в лечебното заведение да влязат експерти от Изпълнителна агенция „Медицински одит”. На прицел на проверяващите ще бъдат структурата, устройството и дейността в лечебното заведение. Отделно от това експертите ще нищят дали се спазват приложимите медицински стандарти, както и качеството на диагностично-лечебния процес. На финала специалистите от медицинската агенция ще проверят дали се спазва стандарта за финансово управление на държавните лечебни заведения – търговски дружества. Припомняме, че през изминалата 2018 година врачанската болница страдаше от сериозни финансови проблеми.

В плана за проверки на Изпълнителната агенция „Медицински одит” за първото шестмесечие на тази година влизат още пет здравни заведения от страната. На цялостен оглед от експертите ще бъдат подложени УМБАЛ Бургас, УМБАЛ „Бургасмед”, МБАЛ Благоевград, областната великотърновска болница „Д-р Стефан Черкезов” и плевенската МБАЛ „Св. Параскева”.

Част от проверките, планирани от Изпълнителна агенция „Медицински одит”, вероятно ще бъдат довършени от Агенция „Медицински надзор”, в която се очаква да се влее ИАМО след създаването на новата мегаагенция. В нея също така трябва да се влее и Изпълнителната агенция по трансплантация.

 
2019-01-09 09:31:47