Ветеринарните лекари изпращат напрегната, но успешна година

Ветеринарните лекари изпращат напрегната, но успешна година

 

Трифон Цветков, председател на БВС пред сайта "Враца днес"

 

 

 

Д-р Цветков, каква беше изминалата 2018 г. за частно практикуващите ветеринарни лекари?

Годината беше изпълнена с голямо напрежение, както за нашите членове, така и за държавните ветеринарни служби във връзка с мерките за ликвидиране на опасните заразни болести - чумата по дребните преживни животни, птичият грип, нодуларният дерматит и синият език. Те застрашиха цялото животновъдство в България. Благодарение на взетите мерки, на ваксинациите и последващите ангажименти на колегите, бяха ограничени само в две области- Бургас и Ямбол. Бързият ефект е факт, а съвсем скоро ще бъдат отменени рестриктивните мерки, ограничаващи търговията с животни.

Какви изводи налага кризата, която се породи?

Най-напред стана ясно, че с дейността си ветеринарните лекари не просто лекуват, а имат значение за цялата икономика. Борбата с чумата показа, че има някои слабости в организацията, свързани най-вече с фермерите и личните стопанства, които трябва да бъдат задължени да спазват мерките, наложени от БАБХ. Налагат се и промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Трябва да има идентификация и регистри на всички животни, включително в „задния двор” на хората. И тук важна роля имат кметовете и останалите органи. Факт е, че стопаните на избитите животни бяха обезщетени и то добре, но защо държавата трябва да плаща след събитията, като с профилактични мерки може въобще да не се стига до тях. Затова е толкова важна държавната имунопрофилактична програма, на която ние акцентираме. Стана ясно и това, че е по-добре да се открие едно заразно заболяване, отколкото да се укрива!

Какво се случи във вътрешен план във вашата организация?

БВС има национална и международна легитимация и авторитет. Нашето експертно мнение се чува и цени. Така беше и при откриването на заразните болести, и при мерките за тяхното ограничаване. В навечерието на професионалния празник бяха изплатени всички суми до държавната профилактична програма от страна на ДФ „Земеделие” и вече няма напрежение в отношенията ни с тях, което е заслуга на БВС.

Активна беше и международната ни дейност. Вишеградската среща и последвалата в Белград бяха на тема епизоотичната обстановка в региона, обсъждихме и приемането на Русия в организацията. Проведохме две срещи и семинар с Македонския съюз. БВС е търсен партньор от всички сродни организации в Европа и региона.

Какво планирате за 2019 г.?

Предстои приемане на нова тригодишна национална профилактична програма от МС. Очакваме тя да е факт до края на годината. От наша страна сме подготвили договори на лекарите с животновъдите и БАБХ и имаме пълна готовност да стартираме нормално дейността си.

Как ще посрещнете професионалния си празник?

В нашия дом в София, който закупихме през миналата година, ще имаме тържествено заседание на Националния съвет и ръководители от страната. На него ще присъстват министър Румен Порожанов, заместникът му доц. Янко Иванов и изп. директор на БАБХ Дамян Илиев. Ще наградим заслужили колеги в различни направления и така ще отдадем заслуженото на хората с принос към ветеринарно-медицинската дейност, като сред тях е откривателят на чумата д-р Мартин Божков.

Какво ще пожелаете на вашите колеги по случай празника?

Нека си пожелаем здраве на всички нас и нашите семейства. Да проявим достойнство и постоянство за постигане на благородните цели на професията. От името на Ръководството на БВС Ви пожелаваме весело и приятно изкарване на нашия професионален празник - 14 Декември, Коледните и Новогодишните празници !

Интервю на Иво ЙОРДАНОВ

 

 
2018-12-14 07:30:41