Общински център стана дом за осъдени души

Общински център стана дом за осъдени души

Бездомници намериха спасение и покрив над главите си. От няколко месеца пет „осъдени души” вече не спят в катакомбите на Враца, а в Центъра за временно настаняване в бившето училище „Давид Тодоров” в града. Имотът е общинска собственост. В Центъра има нормални битови условия за живеене – самостоятелно легло, отопление, вода, храна и свободен режим на потребителите. Ежедневно останалите без дом получават и топъл обяд.

Иван, Веселин и Румен преди години били мъже със собствен живот, близки и приятели. Днес са част от забравени бездомници, които обитават общинския център. Болката събира мъжете и ги превръща в семейство. „Нямам дом заради това, че близките ми го продадоха. Липсата на всякакъв финансов ресурс ме доведе до това, че с дни да спя по улиците на Враца. Благодарение на Центъра за временно настаняване получих необходимата топлина и уют”, категоричен бе пред екип на „Северозапад днес” Иван.

Силна болка раздира сърцата и душите им единствено за липсващите им деца. От години двете рожби на Иван живеят в Италия. Връзка с тях обаче няма. Единствено споменът за далечния хубав живот със семейството стопля в студените зимни дни самотната душа на възрастния мъж. Утеха му дават дългите разговори за миналото, където думите „любов“ и „семейство“ остават далечен спомен. Въпреки всичко мъжете мислят за децата, които са ги оставили на произвола на съдбата.

Нормалните битови условия години наред са липсвали в живота им и са щастливи, че благодарение на Община Враца имат „дом“  между стените на центъра. Въпреки създадения комфорт, проблемите не липсват и тук. Най-често екипът на Центъра се сблъсква с липсата на документи, прекъснати здравноосигурителни права и личен лекар на бездомниците. Това обаче не отчайва 3-членния състав на Центъра. В него освен управител работят медицинска сестра и общ работник. Служителите винаги са на разположение на настанените потребители и им помагат с каквото могат.

Центърът е с капацитет от 10 места. Към настоящия момент няма възможност за разкриване на нови, но при необходимост от настаняване на крайно нуждаещи се, ще бъде осигурен временен подслон, категорични са от община Враца.

Ефективна форма на социална услуга. Така от кметският екип определиха Центърът за временно настаняване от семеен тип. Той осигурява добра среда и благоприятни условия на бездомни лица в неравностойно социално положение.  За нуждите на своите потребители Центърът предоставя храна, медицинска и стоматологична помощ, както и други здравни грижи. Отделно от това на останалите без дом им се съдейства за представяне пред ТЕЛК комисия, за връщане на пазара на труда, подаване на документи в различни институции и др.

Центърът за временно настаняване е разкрит във Враца на 26 март 2013 година с решение на общинския съвет. Разкриването на социалната услуга е във връзка с предоставяне на грижа за лица, временно или трайно лишени от дом, скитащи, просещи и бездомници, които по непредвидени обстоятелства /бедствия и кризисни ситуации/ са останали без жилище.

 


1


2018-12-11 09:58:52