Ученици приготвяха здравословни храни

Ученици приготвяха здравословни храни

Съвместна дейност на тема „Приготвяне на здравословни храни“ проведоха ученици от пети, шести и седми клас на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и единадесетокласници от ПГТР. Инициативата е част от планираните дейности по проект Еразъм + „Раздвижи тялото и ума си - здравословен живот за юношите“ на профилираната гимназия и цели да срещне малките ученици с професионалното мнение и опит на бъдещите майстор-готвачи.

Възпитаниците на професионалната гимназия споделиха как са подбрали и приготвили тристепенното меню, което всички дегустираха, как и кога се овкусява салата, кога се добавя мед като подсладител. Гостуващите ученици зададоха своите въпроси за това как се съхраняват плодовете, как се размразява риба, кога се осолява месото при кулинарна обработка, да се практикува ли  вегетарианство в юношеска възраст, какво представлява и да избягваме ли глутена. Своите професионални съвети към всички отправи и медицинският фелдшер на ПГТР, която представи ползата от консумация на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнестите брашна и др.

„Участието в практическо занятие в по-различна среда от обичайната училищна обстановка, както и изслушването на професионално мнение, основано на знания и опит, са отлична основа, върху която децата да изграждат уменията си да приготвят здравословна храна за себе си и своите семейства”, сподели Калина Николова – старши учител по английски език в ППМГ – Враца и координатор на проекта. 


1
2


2018-11-29 10:39:06