Голям форум за пътна безопасност организира ГЕРБ-Враца /Снимки/

Голям форум за пътна безопасност организира ГЕРБ-Враца

Сериозен форум за пътна безопасност организира общинската структура на ГЕРБ във Враца. Тя се провежда под мотото "Искам просто за остана жив" и е подкрепена от евродепутата Владимир Уручев. Провята уважиха народните представители Красен Кръстев и Станислав Попов, министър Петя Аврамова, областния управител Малина Николова,зам.-областтия управител Мирослав Комитски, кметът и председателят на ОбС Калин Каменов и Румен Антов, представители на много институции, училища и др.

Форумът бе открит с разтърсващ филм и презентация за нарастващото значение на пътната безопасност за живота на хората в България и Европа. Очаква се до 2030 г. тя да се превърне в глобална заплаха и да стане 5-ият по значимост фактор за смърт с над 5 млн. загинали и 100 млн. пострадали при пътни произшествия хора. За справяне с този проблем европейските държави предприемат сериозни мерки и правят инвестиции в подобряване на пътната безопасност. Сред тях са поставането на камери, умни пътни знаци, които се променят според обстановката, блокиране запалването на автомобилите при употреба на алкохол, забрана за упортреба на смартфон дори и при спряло превозно средство.

Евродепутатът Владимир Уручев подчерта, че "въпреки обявеното десетилетие за намаляване на жертвите от ПТП в последните години става ясно, че целите не се постигат и са необходими нови мерки. Сред тях са въвеждането на нови системи за безопасност в автомобилите, строгият контрол за алкохол и много мерки, коригиращи поведението на шофьора, което е основна причина за катастрофите. "Това е задача на цялото общество, която налага нова култура за спазване на знаците и нормите и затова аз се радвам на тази пълна зала, която е доказателство, че всички заедно ще търсим решение на проблема".

Експертът Алекси Кесяков представи резултатите от приемането на националната стратегия за намаляване на жертвите с 50 % и на ранените с 20 %, приета от правителството през 2011 г. Той подчерта, че има намаление с 816 човека, но че България е сред лидерите в тази тежка европейска класация и са необходими нови мерки. Състоянието на пътищата и на автопарка са другите важни причини, освен рисковото поведение на пътя. Според него възпитанието в безопасно поведение трябва да започне още от бременните и да продължи през детската градина и училището до фирмите.

Съветникът на премиера Малина Крумова представи новата Държавна агенция по безопасност на движението, която ще координира успешно всички институции и ще доведе до постигането на националните цели за безопасност. Областният управител Малина Николова и Янко Харалампиев от сектор "Пътна полиция" представиха местната картина на пътя. Особен интерес за учениците предизвикаха тренажорите на Академията за безопасно шофиране на състезателя Димитър Илиев.


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.5


2018-11-19 07:47:25