Незаконно бунище пълзи към древен храм

Незаконно бунище пълзи към древен храм

Мащабно незаконно сметище се шири в района около археологическите проучвания в местността Манастирски дол край Враца. За проблема сигнализира Александра Петрова от регионалния исторически музей. По думите й живеещи наблизо роми катерят битови и земеделски отпадъци (като  джибре от грозде – на снимката) с каруците до планинския терен, където археолозите проучват средновековен манастирски храм, изграден върху древна църква. Боклуците настъпват все повече към културно-историческия обект и може скоро ще се компрометират и самите разкопки, казаха от музея и настояха компетентните органи към Община Враца да санкционират нарушителите, преди да се навреди сериозно на откритията им.

Междувременно не спират и иманярските набези при откритите архитектурни конструкции. Нанесени са сериозни щети и на некропола, докладва Александра Петрова.  

На обекта се работи 3-а поредна година и разкритията не спират. Налице са сигурни доказателства, че храмът е в пряка връзка със средновековния град Вратица. Откритите човешки кости в некропола са предадени за анализ към антропологичния институт на БАН. Очаква се учените да разкрият пола на погребаните, като се предполага, че всички са мъже.
2018-11-09 11:29:46