Ученици се включиха в уникална инициатива

Ученици се включиха в уникална инициатива

Денят на народните будители се превърна в територия на творчеството за учениците от 12-ти клас на врачанските училища ППМГ „Акад. Иван Ценов“, ПЕГ „Йоан Екзарх“, СУ „Никола Войводов“, ПГТР и ПТГ „Никола Вапцаров“, участници в инициативата на ПП ГЕРБ – Враца „В ателието на съвременния врачански будител“. Под умелото ръководство на директора на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца - Силвия Врачовска средношколците решаваха кръстословици и подреждаха в пъзели паметните слова на народните будители.

Тихомир Машов – уредник в отдел „Музейни образователни програми”, с помощта на морзовата азбука, даде възможност на своя отбор да открие съкровищата в Регионален исторически музей – Враца. Магията на кукления театър и създаването на етюди с кукли представи пред своята група актьорът Емил Пеняшки от Драматично-куклен театър - Враца. Учителят по литература от ПЕГ “Йоан Екзарх“ Косьо Костадинов включи учениците в асоциативната игра с думи, производни на думата будител. Представителят на Младежки дом – Враца –дизайнер Росица Стоянова работи с младите хора по създаването на художествени творби за България.

Творческата среща на учениците със съвременните врачански будители откри общинският ръководител на ПП ГЕРБ – Враца – Малина Николова.

След атрактивното представяне на дейностите в творческите ателиета и споделянето на преживяванията на учениците от съвместната работа с ръководителите на групите, представители на училищата получиха подаръци от ПП ГЕРБ – Враца – портрети на народни будители и книги на врачански автори за училищните библиотеки.

С признателност и уважение към дейността на личностите, олицетворяващи съвременния врачански будител, бяха връчени почетни плакети на Георги Ганецовски, Силвия Врачовска, Емил Пеняшки, Косьо Костадинов и Росица Стоянова.


1
2


2018-11-02 11:29:34