Мащабен фестивал стяга известно село

Мащабен фестивал стяга известно село

Първи по рода си национален фолклорен фестивал ще се проведе на 20 октомври в Рогозен. Идеята е популяризиране на пъстрия фолклор и запазване на българщината. Изпълненията на самодейци от различни части на страната ще започнат от 10 часа в местното читалище.

„Интересът е огромен. Заявки са участие са ни подали над 400 самодейци и 26 читалища. На сцената ще се представят изпълнители от 4 области-Враца, Плевен, Монтана и София. Културната проява няма награден фонд и наистина не очаквахме толкова голям интерес към пилотното й провеждане“, съобщи за „Враца днес“ секретарят на читалище „Просвета 1925“-Рогозен Габриел Борисов.

Очаква се изпълненията на съставите да продължат през целия ден. На сцената ще се качат и домакините-местната женска певческа група и детски дует.

Фестивалът ще премине под надслов „Заедно ще се чуем по-високо, по-широко, по-далеко“. Частично финансиране е осигурено от читалището, очаква се обещана субсидия от кмета на Община Хайредин и местни земеделски производители. Проявата ще протече под логото на Европейските дни на културното наследство, а организаторите й се надяват на устойчивост във времето.
2018-10-12 10:21:52