Обновено! Експертиза нищи делото срещу началници на врачанската болница

Обновено! Експертиза нищи делото срещу началници на врачанската болница

Нови свидетели ще бъдат разпитвани по делото на бившите началници на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца – Орлин Цветков, Светозар Луканов и д-р Румен Цветанов. В съдебна зала ще трябва да се явят лекарите Рангел Якимов и Ева Ралчева. Това поискаха днес по време на първото разпоредително заседание адвокатите на подсъдимите. Отделно от това по тяхно настояване ще бъде изготвена съдебно-икономическа експертиза, която ще докаже какви са били приходите на врачанската болница по време на управлението на Светозар Луканов и Орлин Цветков, а Цветанов е бил начело на отделението по „Съдова хирургия”. Защитникът на ексдиректора на здравното заведение Орлин Цветков – Светла Генова поиска да се извади справка от счетоводството на болницата какви суми са били изплащани от Регионалната здравноосигурителна каса за изпълнението на клинични пътеки към отделението по съдова хирургия за целия проверяван от прокуратурата период. Според нея това доказвало, че Цветков не е извършил престъпление. Отделно от това тя поиска от съдебния състав да бъде променена мярката за неотклонение на Цветков от парична гаранция в по-лека. От държавното обвинение обаче не се съгласиха с това.  

Преди старта на първото разпоредително заседание бившите директори на врачанската болница не пожелаха да направят какъвто и да било коментар. Пред медиите застана единствено д-р Румен Цветанов. Той бе категоричен, че това, което е правил е било единствено за доброто на хората. Следващото заседание, на което ще бъдат разпитани 2 нови свидетели е насрочено за средата на месец ноември тази година.

Припомняме, че тримата началници от многопрофилната болница „Христо Ботев” във Враца са дадени на съд за присвояване на над 32 000 лева в полза на лекар-„фантом“, който никога не е работил там. Орлин Цветков, Светозар Луканов и д-р Румен Цветанов ще отговарят за длъжностно присвояване, а д-р Цветанов и за документно престъпление.

 


1
2


2018-10-09 14:06:44